Stofwisseltour – een bijzonder project

Elk jaar staat het tweede kwartaal voor KWD collega San Han in het teken van een heel bijzonder project. In juni 2018 werd, al voor de achtste keer, de Stofwisseltour georganiseerd, een driedaagse fietstocht door heel Nederland. De Stofwisseltour is het grootste evenement van Stichting Stofwisselkracht.

 

Stichting Stofwisselkracht werft fondsen voor onderzoek naar stofwisselingsziekten. Jaarlijks worden 800 kinderen geboren met een stofwisselingsziekte. Meer dan de helft van deze kinderen wordt niet ouder dan 18 jaar. Samen met zijn echtgenote Marike is San oprichter en trekker van Stofwisselkracht en organisator van de Stofwisseltour.

De ongeveer 200 deelnemers aan de Stofwisseltour gingen de uitdaging aan om tot 650 kilometer te fietsen in drie dagen en zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar stofwisselingsziekten.

Net als de Tour de France

In de opzet lijkt de Stofwisseltour in enkele aspecten een beetje op de Tour de France. De deelnemers aan de Tour de France finishen in een periode van drie weken bij circa 20 etappeplaatsen, terwijl de Stofwisseltour in drie dagen langs meer dan 25 ‘stofwisselpunten’ in Nederland gaat. De afstanden zijn uiteraard wel korter.

In de Tour de France is er een tijdslimiet voor de laatste fietsers, en dat is in de Stofwisseltour ook zo. Ieder stofwisselpunt wordt voor een paar uur opengesteld. De fietsers moeten zich daarom aan een strak tijdschema houden, ongeacht de weerscondities. Anders lopen ze het risico voor een gesloten stofwisselpunt te staan. Ieder stofwisselpunt heeft zijn eigen karakteristiek: het ene punt biedt een volledig verzorgde lunch aan, een ander punt verwelkomt de fietsers met een dweilorkest of met de zo gewaardeerde masseurs. Maar er zijn ook stofwisselpunten die alleen gebruikt worden om even uit te rusten en om voor te bereiden op de volgende route. Een verschil met de Tour de France is dat het geen wedstrijd is met 1 winnaar, maar een racefietsevenement waarbij elke deelnemer een winnaar is.

Jaarlijks meer deelnemers

De Stofwisseltour groeit ieder jaar gestaag. Deze groei is geweldig maar brengt ook onverwachte situaties met zich mee. Kan een stofwisselpunt het ene jaar makkelijk de stroom fietsers aan, in de volgende editie kan een stofwisselpunt te klein zijn, of komen alle fietsers te snel na elkaar binnen en willen teams vertrekken terwijl er tegelijkertijd teams binnenkomen. Of een voorbereidende activiteit die in het voorgaande jaar in een paar avonden uitgevoerd kon worden, vraagt plotseling om meer planning en afstemming. Tijdens de Stofwisseltour moet je daarom ook kunnen improviseren. Ieder jaar evalueren en verbeteren, zorgen dat de structuur helder is en blijft en dat de afspraken helder zijn voor fietsers, begeleiders en vrijwilligers. En natuurlijk communiceren, communiceren en communiceren!

Vrijwilligers gezocht

In de Stofwisseltour is iedereen vrijwilliger. Er zijn vrijwilligers nodig die:

  • zorgen voor het reilen en zeilen op een stofwisselpunt
  • zorgen dat de fietsers op tijd binnenkomen en vertrekken
  • het finishevenement op- en afbouwen
  • de fietsers verzorgen
  • het hele evenement organiseren

Allemaal op vrijwillige basis. Vrijwilligers zijn gedreven om op hun manier een steentje bij de dragen aan de doelstelling van Stofwisselkracht. Het is elk jaar een mooie puzzel om de vrijwilligers en de gezochte hulp bij elkaar te brengen om een professioneel, ontroerend maar ook mooi en vrolijk evenement te organiseren. Een eer om het te mogen organiseren!

De netto opbrengst van de Stofwisseltour 2018 bedroeg € 177.796, de hoogste opbrengst in 8 jaar Stofwisseltour.

KWD Resultaat Management biedt San de mogelijkheid om naast opdrachten bij klanten ook vrijwilligerswerk voor Stofwisselkracht te doen en doet bovendien ook zelf nog een duit in het zakje. Een prachtig voorbeeld van Maatschappelijk Verantwoordelijk Ondernemen!

http://www.stofwisselkracht.nl

 

Blogdetails

06-07-2018
Blog

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht