Snel of zuinig?

Er zijn nogal wat opdrachtgevers die de volgende gedachte koesteren: ‘Als ik een project strakke tijd- én budgetteugels opleg, dan heb ik het beter in de hand’. Dus: niet het een strak en het ander wat losser, maar beide zo strak mogelijk. Is dat echt zo? Geeft deze benadering de opdrachtgever meer controle, of werkt het juist averechts? Deze vraag staat centraal in dit artikel.

 

Sommige projecten zijn van nature – of door bijzondere omstandigheden – tijdgedreven: het project moet beslist binnen een bepaald tijdsbestek worden uitgevoerd omdat de kans op succes daarna drastisch afneemt. Voorbeelden van dergelijke projecten zijn: redding- of recoveryprojecten, toneel- en filmproducties, medische operaties, omvangrijke werkzaamheden op open zee en marktintroducties van trendgevoelige producten. Andere projecten zijn van nature – of door bijzondere omstandigheden – middelgedreven: de schaarse middelen, benodigd voor het project, moeten zo optimaal mogelijk worden ingezet omdat de kosten anders onnodig oplopen en andere projecten ook middelen nodig hebben. Voorbeelden van dergelijke projecten zijn: kapitaalinvesteringsprojecten, technologische doorbraakprojecten, joint venture projecten met meerdere partners, omvangrijke projecten in ontwikkelingslanden en projecten die simultaan in het kader van een programma worden uitgevoerd. Tijdgedreven projecten vragen een andere aanpak qua planning, management en organisatie dan middelgedreven projecten (zie tabel 1). Twee eenvoudige voorbeelden om dit te illustreren:

Eerste voorbeeld

“Er is een boom op mijn huis gevallen en heeft het dak zwaar beschadigd.”

Wat heeft de hoogste prioriteit? De tijd, natuurlijk. Ik wil dit probleem zo snel mogelijk opgelost hebben. Vanzelfsprekend wil ik ook graag dat de kosten binnen de perken blijven. Ik kies een betrouwbare aannemer die de klus wil klaren en die niet de hoofdprijs vraagt. Niettemin zal ik een eventuele overschrijding van het budget aanvaarden als de herstelwerkzaamheden maar op tijd – bijvoorbeeld voor de intrede van de eerste najaarsstorm – afgerond zijn. De speelruimte in dit project zit in …..

Verder lezen?

Wilt u het volledige artikel uit het Vakblad Projectmanagement lezen, vraag het dan aan via dit formulier:

  • Wij houden ook niet van spam en gebruiken deze gegevens alleen om contact met je op te nemen over deze aanvraag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blogdetails

01-06-2018
Publicaties

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht