Samenwerking in een team is prima te meten

Binnen programma- en projectorganisaties wordt steeds meer vertrouwd op robuuste zelforganiserende teams om sneller te kunnen inspelen op veranderingen in de markt. Maar hoe meet je de gewenste robuustheid? Dit artikel geeft antwoord op deze vraag op basis van mijn persoonlijke ervaringen en onderzoek en is geschreven vanuit het perspectief van de programma- en projectmanager die direct leidinggeeft aan een aantal teams. Maar allereerst de vraag waarom zou ik willen meten?

 • 12-01-2018
 • Publicatie

Een programma- en projectmanager heeft een belangrijke rol in het creëren van robuuste zelforganiserende teams: hij moet in deze rol leiderschap tonen. In dit soort goed functionerende teams heerst onderling vertrouwen en dat is nodig om psychologische veiligheid te creëren. Dit ligt aan de basis van een goede onderlinge samenwerking. In deze teams vertrouwt men erop dat resultaten worden geleverd, durft men elkaar aan te spreken op het niet behalen van resultaten, wordt geen tijd besteed aan het verdedigen, is ruimte om te experimenteren, durft men besluiten te nemen en bestaat bereidheid om met elkaar te communiceren. Mijn ervaring is dat deze aspecten te meten zijn en op basis van de uitkomsten kan actie genomen worden. Dit lijkt echter eenvoudiger dan het is. Het vraagt kennis van mensen en van hoe mensen in groepen acteren.

Binnen programma’s en projecten zijn twee soorten teams te onderscheiden: managementteams en realisatieteams. Managementteams zijn bijvoorbeeld programmamanagementteams, projectmanagementteams en stuurgroepen. In managementteams werken managers samen om de lijnen uit te zetten om het gestelde programma-/projectresultaat te bereiken. Realisatieteams leveren de gestelde programma-/projectdoelstellingen op. Uit ervaring blijkt dat deze twee soorten teams verschillend samenwerken en dus verschillend gemeten moeten worden.

Meten van realisatieteam

Voor het meten van realisatieteams wordt gebruik gemaakt van een realisatieteambarometer. Hierin moet de invuller op een schaal van één tot vijf antwoord geven op tien stellingen. De stellingen zitten in drie …..

Verder lezen?

Wilt u het volledige artikel uit het Vakblad Projectmanagement lezen, vraag het dan aan via dit formulier:

 • Wij houden ook niet van spam en gebruiken deze gegevens alleen om contact met je op te nemen over deze aanvraag.

 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
 • Erik van Daalen

  Senior Project Manager

  Pragmatische zelfstartende traditioneel / agile projectmanager die zich kenmerkt door zijn drive, besluitvaardigheid en duidelijkheid. Analyseert vraagstukken snel, scherp en gestructureerd. Neemt ownership, heeft oog voor ieders belangen, en zorgt voor verbinding binnen en buiten zijn projectorganisatie.

  Meer over Erik van Daalen

 • Erik van Daalen

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 030 – 600 47 79 Stuur ons een bericht