Contact

PMI-ACP certificering

“Wat voegt zo’n certificering nou toe?” vroeg ik me af toen ik voor het eerst met Project Management Institute’s Agile Certified Practitioner’s in aanraking kwam. Zelfs als afkorting is dat nog een aardige mond vol: PMI-ACP certificering.

Artikelen

Ervaringen delen

Inmiddels mag ik mezelf gecertificeerd PMI-ACP’er noemen. In dit artikel deel ik mijn ervaringen met de certificering en het antwoord op de openingsvraag. Tijdens het volgen van de KWD leergang Agile Resultaatmanagement wordt de methode en het boek achter de PMI-ACP certificering gebruikt. Na deelname aan de leergang als leerling had ik het aantal verplichte lesuren behaald en kon ik het examen afleggen om me gecertificeerd pmi-acp’er te noemen.

Naast de eis om tenminste 21 lesuren te volgen vraagt de PMI je om bewijs te leveren dat je als (agile) projectmanager hebt gewerkt. De benodigde ervaring wordt afgemeten aan algemene projectmanagement ervaring enerzijds en specifieke ervaring met agile projecten anderzijds. Voor het eerste dien je 2.000 uur ervaring aan te tonen, met daarbovenop 1.500 uur agile praktijkervaring. 

Gelukkig beschikte ik over de benodigde uren: voor mijn tijd bij KWD heb ik mijn scrummaster certificering op teamniveau al gehaald en ervaring met Scrumteams opgedaan binnen de realisatie van web-projecten. In mijn jaren bij KWD heb ik die ervaring in de breedte uitgebouwd met projecten die productlanceringen of systeemimplementaties als resultaat hadden. En ook daarin pas ik de concepten uit het agile gedachtegoed toe. 

Na het afronden van mijn deelname als leerling aan de leergang werd ik gevraagd om als organisator en docent van de leergang actief te worden. Dat was voor mij het laatste zetje om de certificering dan ook te gaan halen: ik vind dat ik als docent van de methode moeilijk niet-gecertificeerd voor de klas kon gaan staan. Mijn scepsis over de toegevoegde waarde van de certificering bleef echter in mijn achterhoofd: hoe zou mijn agile kennis getoetst worden en voegt zo’n certificering nou wat toe aan mijn profiel?

Praktijkervaring aantonen

Om het examen af te leggen moest ik dus eerst mijn ervaring aantonen. Via de website van de PMI moest ik allerlei gegevens invoeren: personalia, genoten opleidingen en de gevraagde projectervaring. Het PMI systeem bepaalt vervolgens willekeurig of jouw aanmelding wordt gevalideerd met een audit. Ik hoorde direct na afronden van de registratie dat ik geselecteerd was voor de audit. Daarmee had ik dus het ‘geluk’ dat ik nu kan uitleggen hoe zo’n audit verloopt.

Ik moest hiervoor een aantal documenten aanleveren:

  • Kopieën van diploma’s van de ingevoerde opleidingen
  • Certificaat van deelname aan de leergang, waarmee je de 21 uur genoten opleiding aantoont
  • Ingediende project-cases ondertekend door de opdrachtgever met een handtekening op de sluiting van de envelop

Alle documenten gaan vervolgens gezamenlijk in een envelop op de post naar Amerika, waar de PMI de documenten valideert.

Tip uit de praktijk

Uit deze procedure volgt direct mijn belangrijkste tip ten aanzien van de inschrijfprocedure: probeer de hoeveelheid projecten die je invult om je ervaring aan te tonen zo veel mogelijk te beperken. Kies daarbij voor projecten waarbij je een warme band hebt met de opdrachtgever. In mijn geval had ik 2 cases ingevuld die ik recent had afgerond. Had ik er 5 ingevuld met opdrachtgevers eerder uit mijn carrière dan was het rond krijgen van de audit puzzel heel wat meer werk geweest.

Groen licht

Nadat het geheel op de post was gegaan kreeg ik na enkele weken groen licht om de inschrijving voor het examen af te ronden. Daarbij diende ik de betaling af te ronden en een locatie voor het examen te kiezen. Het afnemen van de tests heeft PMI wereldwijd uitbesteed aan Prometric. In Nederland is er alleen in Amsterdam een testlocatie beschikbaar, het dichtstbijzijnde alternatief is in Brussel.

Na het afronden van de inschrijfprocedure restte er me nog maar 1 ding: de leerstof bestuderen. Prettig aan het in de leergang gehanteerde boek (PMI-ACP Exam Prep 2nd edition van Mike Griffith) is dat ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een aantal oefenvragen. Aan de hand van deze vragen kreeg ik een goed beeld van aan welke theorie ik wat extra aandacht moest besteden.

Het examen

Op de dag van het examen werd ik om 9 uur in Amsterdam verwacht. De dagen daarvoor kreeg ik keurige herinneringsmails en werd ik zelfs gebeld door Prometric om me aan het examen te herinneren. Ik werd uiteindelijk verzocht om een half uur eerder aanwezig te zijn vanwege de incheckprocedure.

Ik was ruim op tijd aanwezig voor de incheckprocedure die meer gedegen is dan de controle op Schiphol: Prometric dient met name het belang van PMI om de examencontent te beschermen. Al mijn spullen moesten in een kluisje achterblijven, schoenen moesten uit en ik werd met een metaaldetector gescand. Ik kan niet zeggen dat deze procedure meehielp bij het verlagen van de examenstress. Positief punt was dat ik na het afronden van deze procedure direct aan het examen mocht beginnen, ik hoefde niet tot 9 uur te wachten.

Eenmaal aan de slag met het examen wist ik snel mijn concentratie te vinden en verdiepte ik me in de vragen. Ten aanzien van de werkplek waar het examen digitaal ingevuld diende te worden ben ik zeer positief: Prometric heeft er alles aan gedaan om hier een prikkelarme omgeving van te maken waar je eenvoudig je concentratie kunt vinden. Er zijn gescheiden hokjes voor iedere examenkandidaat en diverse manieren om geluid buiten te sluiten met oordopjes of zelfs bouwvakker-type gehoorbescherming.

120 multiple choice vragen en twee uur later stond ik buiten met mijn PMI-ACP certificering op zak! Daarbij was ik positief verrast door het type vragen: op basis van het boek had ik een vrij theoretisch kennisexamen verwacht. Niets was minder waar: de meerderheid van de vragen testte mijn ‘Agile mindset’: welke keuze zou ik in de beschreven situatie, vanuit een bepaalde rol maken? Zonder kennis van de theorie was ik er niet gekomen, maar zonder mijn ervaring met agile werken ook zeker niet.

Certificering vereist praktijkervaring

Mijn scepsis over deze certificering is weggenomen: het toont wel degelijk aan dat iemand niet alleen kennis van, maar ook daadwerkelijk ervaring met agile werken heeft. CV-technisch zie ik ook dat deze certificering mijn agile expertise goed aantoonbaar maakt: naast mijn Scrummaster certificering voor teamniveau en SAFe Program Consultant certificering voor agile op organisatie niveau, staat nu deze PMI-ACP certificering op projectniveau.

Zoals bij alle certificeringen zullen toekomstige selectieprocedures de uiteindelijke waarde aan moeten tonen: helpen de certificeringen me om me te onderscheiden van andere kandidaten?

Om je agile kennis en ervaring te toetsen en aan te tonen kan ik PMI’s Agile Certified Practitioner in ieder geval warm aanbevelen.

Interesse?

Heb je interesse in onze leergang om de benodigde theoretische kennis en lesuren te behalen? Je leest er alles over op Leergang Agile Resultaatmanagement

Wil je eerst meer weten over agile, bestel dan ons boekje Agile: Geschikt/Ongeschikt uit de KWD-Reeks of neem contact met ons op.

KWD

Resultaat boeken voor en met jou

Wij starten met goed luisteren naar jou als opdrachtgever. Om samen een effectieve en succesvolle aanpak te kiezen voor de gewenste transitie van jouw huidige situatie-A naar het te bereiken resultaat-B. Ons gezamenlijk doel is altijd: Nul Mislukkingen! voor jouw projecten.