Kennismaking met het Scaled Agile Framework

Werk je in een organisatie met meerdere agile ontwikkelteams die in het verhogen van hun productiviteit vastlopen in de organisatiebureaucratie? Zoek je naar een manier om portfoliomanagement in te voeren in een agile organisatorische context? Of vraag je je af hoe je een veelvoud aan agile ontwikkelteams in samenhang aan één groter product kunt laten werken? Het Scaled Agile Framework® (SAFe®)1 biedt antwoorden op deze vragen.

 

SAFe vindt zijn oorsprong in het boek Agile Software Requirements van Dean Leffingwell waarin concepten uit lean, kanban, scrum, eXtreme Programming (XP) en Don Reinertsen’s principles of product development worden gecombineerd tot de ‘Agile Enterprise Big Picture’. Hieruit is een agile voortbrengingsproces voortgekomen voor grote ondernemingen op het niveau van team, programma en portfolio. Inmiddels is de Big Picture uitgegroeid tot SAFe versie 4.5.

SAFe is bedoeld als model voor een permanente ontwikkelfabriek, waarin (programmeer)werk naar mensen wordt gebracht. Andere frameworks, zoals het PMI-ACP agile projectmanagementproces zijn bedoeld om projecten volgens het agile gedachtegoed te realiseren, maar zijn tijdelijke organisaties waarin mensen naar het werk worden gebracht.

Het voordeel van een permanente ontwikkelfabriek is dat de gewoontes die ontstaan als mensen langere tijd samenwerken, niet verdwijnen als het project wordt afgesloten. De behoefte van een organisatie moet uiteraard dermate groot zijn dat dit het opzetten van een permanente organisatie rechtvaardigt.

Wanneer en hoe opschalen?

De introductie van agile werken in een permanente ontwikkelorganisatie begint gewoonlijk op teamniveau. Een of enkele teams starten de agile adoptie met de invoer van bijvoorbeeld scrum of kanban in hun voortbrengingsproces. Na enige tijd lukt het om binnen het team agile te werken: het backlog wordt gevuld, er is een scrummaster actief en er komt een gestage release van nieuwe features op gang. Initieel lukt het om de velocity van het team toe te laten nemen door optimalisaties binnen …

Verder lezen?

Wilt u het volledige artikel uit het Vakblad Projectmanagement lezen, vraag het dan aan via dit formulier:

  • Wij houden ook niet van spam en gebruiken deze gegevens alleen om contact met je op te nemen over deze aanvraag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blogdetails

13-11-2018
Publicaties

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht