De veranderende rol van projectmanager in een agile organisatie

Omgaan met verandering is anno 2018 cruciaal in dynamische en onzekere omgevingen, zoals die van de ICT-sector. Niet goed beheerde ICT-systemen kunnen een bedreiging vormen voor de continuïteit van een organisatie. Opvallend is dat desondanks ICT-projecten vaak slecht presteren en dat de faalpercentages hoog zijn. Een flexibele aanpak, zoals een agile ontwikkelingsaanpak, wordt genoemd als een oplossing.

 

Agile methodiek omarmt verandering door deze te zien als een kans om de waarde van het product te verhogen. Agile projectmanagement kan een oplossing bieden voor onduidelijk gedefinieerde gebruikerswensen. Ook is met deze aanpak in ICT-projecten een kortere doorlooptijd en kortere time-to-market te realiseren.

Vanuit het streven om flexibeler en meer agile te worden, erkent de software-industrie weliswaar de behoefte aan agile projectmanagement, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Zo kunnen nieuwe agile rollen en werkwijzen een impact hebben op de huidige opvattingen over de rol van de projectmanager. Deze uitdagingen zijn onderwerp van de studie die KWD Resultaatmanagement samen met TU Delft heeft uitgevoerd. In dit onderzoek staat de vraag centraal: Hoe verandert de rol van de projectmanager bij een agile projectmanagementaanpak ten opzichte van een traditionele projectmanagementaanpak binnen softwareontwikkelingsprojecten? Het afstudeeronderzoek is door KWD geïnitieerd om erachter te komen wat de rol van professionele projectmanagers zou moeten en kunnen zijn binnen een agile projectmanagementaanpak.

Onderzoekaanpak

Het onderzoek is van start gegaan met een uitgebreid literatuuronderzoek. Het doel was om inzicht te verkrijgen in de rol van de projectmanager in een agile projectmanagementaanpak.

Wat blijkt is dat die rol in een dergelijke aanpak nog maar beperkt beschreven is in de bestaande literatuur. De rol van de projectmanager wordt eigenlijk niet beschreven in agile methodes zoals scrum. Bestaand wetenschappelijk onderzoek geeft inzicht in de vraag hoe een rol gedefinieerd kan worden. Een rol kan beschreven worden aan de hand van harde …..

Verder lezen?

Wilt u het volledige artikel uit het Vakblad Projectmanagement lezen, vraag het dan aan via dit formulier:

  • Wij houden ook niet van spam en gebruiken deze gegevens alleen om contact met je op te nemen over deze aanvraag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blogdetails

04-04-2018
Publicaties

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht