De KWD Projectmanagement Vakdag 2018

Agile: Back to the Future of Project Management

De 12e editie van deze KWD Vakdag, die voor KWD-relaties op het gebied van projectmanagement wordt georganiseerd, stond in het teken van ‘Terug naar de toekomst’. Zo’n 420 vakgenoten waren aanwezig en dat was veel meer dan ooit tevoren! De waardering was hoog en daaruit blijkt dat het programma wederom naar behoeften was ingevuld.
 

Waaruit bestond het programma?

Na een plenaire start, bestond de mogelijkheid om aan verschillende break-out sessies deel te nemen  met tussendoor een pauze waarin o.a. de Best Practice Markt kon worden bezocht. Uiteraard was er volop gelegenheid om te netwerken en daar werd dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt. Na de afsluitende key-note sessie, was daar ook weer gelegenheid toe onder het genot van hapjes en drankjes.

Plenaire start

De start bestond uit een plenaire sessie. Op het centrale podium was een kroeg ingericht met het interieur uit de gelijknamige film “Back to the future”. Achter de toog stond Ton Elias, voormalig 2e kamerlid, voorzitter parlementair onderzoek ICT-projecten bij de overheid en journalist. Hij zat een paneldiscussie voor met drie gasten te weten: Gerard Meijer (oprichter/directeur KWD), Rini van Solingen (professor in global software engineering en Agile expert) en John Hermarij (Agile mindset coach).

Ton wilde als commissievoorzitter vooral bereiken dat het geld voor ICT projecten bij de overheid goed wordt besteed en dat daarop een onafhankelijke toetsing zou plaatsvinden. Dat doel is nog steeds niet gehaald.

Gerard, die door de commissie als expert op het gebied van projectmanagement door de commissie is gehoord, gaf aan dat de rode draad het veranderen van een cultuur is en het serieus nadenken over het toepassen van ICT. Professionele vooruitgang is nodig. Het budget zien als ware het je eigen geld. Een goede start bij projecten is essentieel, vaststellen wat het oplevert en vervolgens zorgen voor een sterke bemensing. Dát bepaalt het succes, want projecten managen op het scheidsvlak van business en ICT is een moeilijk vak.

Volgens Rini van Solingen zijn de mensen die het doen heel belangrijk. Laat het aan hen over. Teams cross-functioneel inrichten en hen zelf laten leren. Geef een team steeds nieuwe opdrachten, zodat ze samen sterker worden. De projectmanager is nog steeds nodig en zelfs cruciaal. Er moet gecoördineerd worden. Bij grote projecten overziet één projectmanager het complexe geheel niet meer. Samen met de teams kan dit wel. Laat je niet meeslepen door de Agile/Scrum fanfare. Minder geld verspillen door meer kleinere projecten.

John wordt als kennis-alchemist geïntroduceerd. Zijn boodschap is dat de rol van de projectmanager al is veranderd. Je ziet al minder projectmanagers op sec de IT-kant van het project. Projectmanagers fiksten tot nu toe toch al vooral de (foute) organisatie. De toegevoegde waarde van de projectmanager blijft belangrijk.

Gerard stelt dat de sturing op en waardering van de projecten veranderd. Vroeger waren tijd, geld en kwaliteit belangrijk. Nu moeten hier andere waarden aan worden toegevoegd om te meten, zoals bijvoorbeeld het werven en binden van mensen, samenwerken en plezier in het werk. Het panel is het met Rini eens: de methode werkt niet, het zijn de mensen die werken.

Het projectmanagement vak ziet er volgens hen in 2022 als volgt uit:

  • Rond teams organiseren
  • Value management
  • Portfoliomanagement op waarde gebaseerd
  • Waarde-manager
  • Van doen leer je meer dan van denken
  • Verantwoordelijkheid laag in de organisatie leggen; regie voeren zonder macht
  • Meten is weten
  • Meer sturen op samenwerking en waarde
  • Projectmanager voor grote opdrachten blijft altijd nodig.

Parallelsessies

Vervolgens konden de gasten in twee parallelsessies kiezen uit 6 workshops:

  • De essentie van projectstrategisch (om)denken.
    In deze sessie werd de kern van het nieuwe KWD boekje toegelicht en in de praktijk gebracht. De deelnemers vulden in groepjes, aan de hand van een praktijkcase, het projectstrategisch framework in. Dit framework bestaat uit 4 onderdelen: business case (waarom), interne strategie, externe strategie en governance (besturing)
  • 50 shades of Grey between Agile and Waterfall.
    In deze interactieve sessie is ingegaan op de verschillen tussen de traditionele aanpak en de Agile aanpak. Deze verschillen werden getoond aan de hand van 5 aspecten: projectmanager, leiderschap, organisatie, teams en cultuur. Een duale projectorganisatie met kwalitatief goede mensen bepaalt het projectsucces
  • Voorbij de trends in projectmanagement.
    Hoe passen de trends, die voorafgaand aan de vakdag bij de deelnemers zijn geïnventariseerd, bij de huidige projectmanagers en tot welke toekomstscenario’s voor het vak leidt dit? Op interactieve wijze is hieraan invulling gegeven
  • Agile: wat brengt het ons?
    Organisaties implementeren de Agile ontwikkelmethodieken en dat levert veel op, met name ook de factor vreugde. Is daarmee de oplossing gevonden voor succesvolle softwareontwikkeling? In deze sessie is ingegaan op deze vraag en de productiviteit van Agile teams
  • Projectstrategie, Ritmes en Routines.
    Een veel voorkomende valkuil is dat we vertrouwen op de ritmes en routines van ‘hoe we projecten doen’. In deze interactieve sessie werden deelnemers meegenomen om naast kennis ook muzikaal te beleven wat strategisch projectmanagement is en wat van de projectmanager wordt gevraagd
  • Vragenuurtje met Ton Elias.
    De gasten konden ook, in een kroeg-setting, in gesprek gaan met Ton Elias om van gedachten te wisselen
  • Scaled Agile Game.
    Als alternatief voor de parallelsessies, bestond de mogelijkheid om deel te nemen aan deze serious game die de gehele middag in beslag nam.

Afrondende Keynote

Tot slot werd in ‘de kroeg van Ton Elias’ een afsluitende plenaire sessie verzorgd door Rini van Solingen. Hij bracht op een zeer boeiende en inspirerende wijze zijn beeld en ervaring voor het voetlicht over de valkuilen van Agile. Enkele citaten die tijdens dit college zijn opgetekend:

  • Tentamen afnemen aan het begin van een tremester geeft een goed beeld wat men nog niet weet en wat dus moet worden gedoceerd
  • Agile betekent voorbereid te zijn en in staat om te veranderen
  • Watermeloen rapportages: deze zijn groen van buiten (maar vaak rood in werkelijkheid).

De grootste valkuilen van agile werken:

  • Agile is doel
  • Impact zwaar onderschat
  • Klaar aan het einde
  • Angst voor fouten
  • Klinkt heel simpel
  • Huidige cultuur.

Zijn wijze slotzin was: ‘Bedrijven die het beste omgaan met veranderingen, overleven!’ (naar Darwin).

Best Practice Markt

In de pauzes en na afloop werden leuke en goede gesprekken gevoerd op de Best Practice Markt, waar de diverse producten en diensten van KWD werden uitgereikt en toegelicht.

Zo ook het nieuwste boek in de KWD reeks ‘Projectstrategie: Roadmap naar projectsucces dat geïntroduceerd werd tijdens de keynote sessie.

Volgens een van de deelnemers vult het boekje de lacune van het strategisch denken en het handelen in individuele projecten. Het biedt een praktisch raamwerk waarmee projectstrategisch denken een nadrukkelijke plek krijgt bij de start én uitvoering van projecten. Tevens is er een projectstrategie-canvas beschikbaar waarmee op overzichtelijke wijze een projectstrategie kan worden uitgewerkt.

Alle deelnemers konden dit boek na afloop van de gezellige borrel en buffet mee naar huis nemen.

Wat waren de reacties?

Alle deelnemers en organisatoren waren het unaniem eens dat deze KWD  Projectmanagement Vakdag zéér geslaagd was!

Enkele quotes:

  • “De Vakdag van KWD resultaatmanagement was uitstekend georganiseerd. Interessante parallelsessies waarbij je echt moeite had om te kiezen. En dat ook nog op een heel centrale en mooie locatie. Kortom: een topmiddag gehad!”
  • “Professioneel, efficiënt en betrokken!”
  • “Inspirerende middag, leuke opening met het gesprek aan de bar en de daar afsluitende lecture. En tussendoor voldoende ruimte om te netwerken!”
  • “Wat een super event hebben jullie ervan gemaakt! Was een zeer interessante en leerzame dag!”

Wat als je er niet bij kon zijn?

Ons nieuwste boekje vind je hier of abonneer je op het KWD Vakblad Projectmanagement.

Hoe ziet het programma er volgend jaar uit?

We vragen ieder jaar aan de deelnemers om onderwerpen aan te dragen. Deze input plus het inspelen op de trends die we in ons vakgebied zien, zal ook de 13e editie van de KWD Projectmanagement Vakdag tot een interessante bijeenkomst maken.

Graag tot november 2019!

Blogdetails

03-12-2018
Artikelen over KWD
  • Ton Folge

    Senior Project- en Programmamanager

    Pragmatisch en creatief realisator van oplossingen ‘die ertoe doen’. Onafhankelijk denker en heel doelgericht, waarbij samenwerken en het resultaat telt. Zoekt uitdagingen gericht op groei en ontwikkeling. Informatie is de sleutel tot succes.

    Meer over Ton Folge

  • Ton Folge

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht