De echte agile coach doet aan mindf*ck

Er is iets dat me al enige tijd bezighoudt, ik heb het nu over de mindset van agile coaches. Ik heb al vaker geschreven over de rigiditeit van veel agilisten. Ik begrijp dat heel goed, want zij moeten ons erop wijzen wat nieuw en wat oud denken is. Sommigen schieten daarin door en zijn vrij dogmatisch, anderen zijn wat socialer, maar toch heel erg overtuigd van hun gelijk.
 

Om overtuigend te zijn over hoe je agile te werk gaat, moet je je tot op een zekere hoogte afsluiten voor de hybride aanpak. Ik merk bij mijzelf dat wanneer ik bijvoorbeeld met mensen over agile praat, dat zodra het ook maar iets lijkt op ‘waterval’ ik dan een innerlijke weerstand voel. Zo’n gevoel van ‘o, jij wilt zeker een beetje agile, maar dan gaat het echt niet werken’. Je weet wel wanneer iemand bij voorbaat al aan een hybride oplossing denkt. Scrummen in de waterval bijvoorbeeld, maar dat is niet agile, dat is cargo-cult (google maar eens).

Rigide ‘agile mind’

Mijn agile mind wordt dan ineens heel rigide. Iets wat ik niet goed begrijp, want ik wil juist in mijn mindset zo wendbaar als mogelijk zijn. Ik probeer me steeds weer te ontdoen van elk beklemmend paradigma. Maar als ik iemand de agile mindset bij wil brengen, dan moet ik zuiver zijn omdat diegene het anders nooit begrijpt.

Wanneer wij als coaches mensen verleiden tot agile werken dan moeten we zeer stellig zijn in wat we onder lean-agile verstaan. Aan de agile mindset mogen we in geen geval een concessie doen. We kunnen niet anders dan vertellen dat dit de allerbeste manier is om een probleem aan te pakken. Er is geen andere keuze, dit is de weg die we moeten gaan. De agile mindset is onze nieuwe overtuiging of professionele religie. Wanneer we twijfelen dan dwalen we af.

Self fulfilling prophecy

Als ik hybride wil zijn dan komt mijn agile geloofwaardigheid in gevaar. Als je zichtbaar vrijelijk beweegt tussen het ene en het andere paradigma, dan heb je steeds weer een ander verhaal. Dit maakt je onvoorspelbaar en dat is zeer verwarrend voor de mensen die je coacht. In die zin doen we, als agile coaches, aan mindf*ck. We creëren de illusie dat agile werken de enige oplossing is voor het merendeel van alle organisatorische problemen.

Middels storytelling en andere leuke dingen (hakka, plankend de daily standup, veel gekleurde post-its, grafisch design, hackatons en ga zo maar door)  zorgen we voor de nodige afleiding van de werkelijkheid. We zeggen ‘fail fast, learn fast’ en scheppen de illusie dat het helemaal niet erg is als iets mis gaat (slim, want agile gaat soms hopeloos fout…). Ondertussen ontstaat er, juist doordat mensen al retrospecterend (misschien wel het allerbelangrijkste van agile werken) problemen oplossen, een lerende organisatie. Hierdoor gaat agile uiteindelijk werken ook als dat het helemaal niet doet.

Dat laatste is naar mijn overtuiging waarom het zo goed werkt. Maar omdat de lerende organisatie al in de vorige eeuw is afgeschreven, hebben we het nu een andere, agile naam gegeven. Elke succesvolle agilist is in de kern niet meer of minder dan een goede illusionist die al mindf*ckend de organisatie een self fulfilling prophecy laat realiseren.

 

John Hermarij

  • John Hermarij
  • John Hermarij is internationaal spreker, schrijver en trainer over leiders en hun teams. Hij stimuleert mensen om zich professioneel zodanig te ontwikkelen dat zij waarde toevoegen aan de teams waartoe zij behoren. Hij is principal consultant bij Dhirata een trainings/adviesbureau. John schrijft maandelijks een column voor het KWD Bulletin, daarnaast blogt hij regelmatig op www.johnhermarij.nl.

Blogdetails

29-04-2018
Publicaties

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht