De agile projectmanager

Oude wijn in nieuwe zakken of toch iets anders?

Er is bijna geen organisatie te vinden die niet met agile experimenteert of dit hoog op het verlanglijstje heeft staan. Inmiddels weten we dat succesvolle implementatie van agile niet vanzelf gaat. Cultuur is de allesbepalende succesfactor voor agile. Een organisatie kan niet agile worden als de organisatiecultuur daar niet op aansluit. 

 

Alle betrokkenen – de projectmanager, de opdrachtgever, de teamleden, de business – maar ook de omgeving – klanten, leveranciers, insourcers – moeten mee in die cultuur. Ontwikkelaars, bijvoorbeeld, moeten de vrijheid krijgen, het verantwoordelijkheidsgevoel, de drive en het commitment hebben om zelf beslissingen te nemen en niet voortdurend moeten twijfelen enaarzelen bij elke volgende stap. Een agile organisatie moet bovendien snelle communicatie tussen teamleden faciliteren. Dit artikel gaat over de veranderende rol van de projectmanager in een agile omgeving.

Anno 2017 worden er andere eisen gesteld aan agile projectmanagers. In de literatuur wordt daar uitgebreid op ingegaan. Begrippen als dienend leiderschap, gerichtheid op samenwerking, kunnen omgaan met veranderingen en onzekere requirements komen dan boven drijven. Zo’n andere rol roept meteen de vraag op: is een agile projectmanager “een ander mens” dan de traditionele projectmanagers, die in de wereld van onder meer het watervalmodel zijn opgegroeid. Moet een projectmanager, wil hij kunnen functioneren in een agile omgeving, een ander type mens zijn c.q. over andere persoonlijkheidskenmerken moeten beschikken? Kortom: verschillen de persoonlijkheidskenmerken van een agile projectmanager van die van een traditionele projectmanager? Om de vraag te kunnen beantwoorden hebben we het persoonlijkheidsprofiel van traditionele en agile projectmanagers vergeleken.

Agile en traditioneel; verschillende manieren van werken

Wat is agile nu precies en waarin verschilt het van de traditionele manier van werken? De twee benaderingen zijn op totaal verschillende uitgangspunten gebaseerd. In het zogenoemde “agile manifesto” worden de volgende vier uitgangspunten voor de agile aanpak geformuleerd:

 1. Mensen en hun onderlinge interacties gaan voor processen en tools
 2. Werkende software gaat voor allesomvattende documentatie
 3. Samenwerking met de klant gaat voor contractonderhandelingen
 4. Inspelen op veranderingen gaat voor het volgen van een plan

Die verschillen in uitgangspunten leiden in de dagelijkse praktijk van projectmanagement tot een aantal kenmerkende verschillen. In tabel 1 worden die verschillen ……

Verder lezen?

Wilt u het volledige artikel uit het Vakblad Projectmanagement lezen, vraag het dan aan via dit formulier:

 • Wij houden ook niet van spam en gebruiken deze gegevens alleen om contact met je op te nemen over deze aanvraag.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blogdetails

12-01-2018
Publicaties
 • Luuk Ketel

  Senior Project- en Programmamanager

  Resultaatgerichte manager met veel ervaring in verschillende managementrollen. Creëert beweging en boekt tegelijk resultaat. Verbindt mensen, geeft structuur, zet de koers uit en handelt met snelheid. Hij communiceert open, direct en respectvol.

  Meer over Luuk Ketel

 • Luuk Ketel

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht