Cloudmigraties

De cloud heeft zijn vaste plek binnen de ICT veroverd. Er zijn veel partijen die cloud computing aanbieden. Steeds meer bedrijven zien en gebruiken de kansen en de voordelen van deze technologie. Het vereist evenwel aandacht om bestaande ICT te migreren naar de cloud. Dit is geen sinecure.

 

Vaak betreft het migraties van (primaire) bedrijfsprocessen en data naar externe partijen, waarbij grote belangen gemoeid zijn. Een migratie wordt vaak projectmatig opgepakt en aangestuurd door een projectmanager. Hoe zorgt deze projectmanager ervoor dat het migreren naar de cloud tot succes leidt?

Met 35 ervaren projectmanagers, die in de afgelopen jaren verschillende migratieprojecten hebben uitgevoerd, is onderzoek gedaan naar sturing op succesfactoren bij cloudmigraties. De afgelopen jaren is veel gepubliceerd over de voordelen en de valkuilen van het gebruik van de cloud, maar er is weinig geschreven over cloudmigratie. Een van de weinige artikelen die hierop ingaat, is van Shuguang Suo, 2013. Het artikel geeft aan dat projectexecutie en -implementatie belangrijke succesfactoren zijn. Vanuit de literatuur en de interviews met ervaren projectmanagers is een lijst van succesfactoren opgesteld. Om te toetsen in hoeverre deze succesfactoren representatief zijn in de praktijk, zijn ze door deze groep middels een enquête geprioriteerd op mate van belang en is gevraagd of men hier zelf op gestuurd heeft bij de uitgevoerde migratieopdrachten.

In tabel 1 staan de 21 succesfactoren die uit de literatuur en de interviews naar voren zijn gekomen. In de kolom Mate van belang hebben de projectmanagers aangegeven welke succesfactoren het belangrijkst zijn. In de kolom daarnaast staan de succesfactoren waar zij zelf in het verleden op hebben gestuurd. Voor de top-vijf succesfactoren zijn onderstaande aandachtspunten nader uitgewerkt met voorbeelden.

 1. Cloudpartner met bewezen trackrecord en kennis van klantprocessen. Wees betrokken bij en kritisch op de selectie van de juiste cloudpartner. Zorg ervoor dat een geschikte …..

Verder lezen?

Wilt u het volledige artikel uit het Vakblad Projectmanagement lezen, vraag het dan aan via dit formulier:

 • Wij houden ook niet van spam en gebruiken deze gegevens alleen om contact met je op te nemen over deze aanvraag.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blogdetails

14-01-2018
Publicaties
 • David Leeuwenburgh

  Projectmanager

  Gedreven en pragmatische projectmanager met een sterke focus op resultaat. Met zijn sterk analytisch vermogen in staat technisch complexe projecten tot succes te brengen. Is open en betrokken en kan hierdoor snel de verbinding zoeken.

  Meer over David Leeuwenburgh

 • David Leeuwenburgh

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht