Agile Procurement

Om in te kunnen spelen op onzekerheden

Organisaties ontwikkelen software steeds vaker niet zelf, maar besteden dit uit aan een leverancier. Partijen leggen daarbij de gemaakte afspraken vast in een contract. Vraagt een agile softwareontwikkeling om een ander contracteringsproces en/of een ander contract? Een reeks artikelen behandelt, vanuit verschillende perspectieven, de aspecten die een rol spelen bij het agile contracteringsproces en het agile contract. Dit artikel geeft het perspectief van de klant.

 

Dit tweede artikel beschrijft agile contractering vanuit het klantperspectief. Het eerste artikel werd bekeken vanuit het perspectief van de leverancier. Het derde artikel (volgende editie) gaat in op de rol van de advocaat in de totstandkoming van een agile contract. Het vierde artikel beschrijft de rol van de projectmanager in de totstandkoming van een agile contract. Het vijfde artikel combineert de diverse perspectieven tot één geheel.

Met de term Agile Procurement bedoelen we niet zo zeer het agile uitvoeren van een aanbesteding, maar het bereiken van een agile samenwerkingsrelatie, waarbij de leverancier medeverantwoordelijkheid neemt voor het realiseren van waarde voor de klant. Het inkopen van softwareontwikkeling is complex, omdat het ontwikkelen van software een onzeker proces is dat vooraf lastig volledig te vatten is in specificaties. Dit is al in de jaren 80 beschreven door de heren Brooks en Boehm. Een agile procurementproces dient in te spelen op deze onzekerheden en binnen bepaalde kaders ruimte te bieden voor de uitvoering van de samenwerking.

Om tot een agile samenwerkingsrelatie tot komen, wordt een aantal fasen doorlopen: de beslissing agile of niet, de selectie van de meest geschikte leverancier, het contracteren, het uitvoeren van de samenwerking en ten slotte de beëindiging van de relatie. Dit artikel is gebaseerd op praktijkervaring, interviews en literatuur.

Agile of niet?

Kiezen we voor agile of niet? Voor de eigenlijke ontwikkeling van nieuwe software lijkt agile niet meer weg te denken. Maar …

Verder lezen?

Wilt u het volledige artikel uit het Vakblad Projectmanagement lezen, vraag het dan aan via dit formulier:

  • Wij houden ook niet van spam en gebruiken deze gegevens alleen om contact met je op te nemen over deze aanvraag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blogdetails

13-11-2018
Publicaties
  • Erik van Daalen

    Senior Project Manager

    Pragmatische zelfstartende traditioneel / agile projectmanager die zich kenmerkt door zijn drive, besluitvaardigheid en duidelijkheid. Analyseert vraagstukken snel, scherp en gestructureerd. Neemt ownership, heeft oog voor ieders belangen, en zorgt voor verbinding binnen en buiten zijn projectorganisatie.

    Meer over Erik van Daalen

  • Erik van Daalen

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht