Agile in het Korps Commandotroepen

Waarom een artikel van een militair in het vakblad Projectmanagement vraagt u zich misschien af. Waarom niet? Militaire campagnes en operaties zijn vergelijkbaar met programma’s en projecten in het bedrijfsleven. Nu hoop ik wel dat er bij uw projecten niet zoveel fysieke risico’s zijn voor uw personeel, maar gevoelsmatig beleeft u financiële risico’s vast net zo heftig als ik fysieke.

 

Ik ben commandant van een compagnie van 70 commando’s bij het Korps Commandotroepen (KCT). Afgelopen twee jaar was ik betrokken bij een transitie van het Korps Commandotroepen, de Special Operations Forces (SOF) van de Koninklijke Landmacht.

De hoofdreden van die transitie bij het Korps Commandotroepen is de veranderende dreiging in de wereld. Tijdens de transitie heb ik veel contact gehad met een aantal programmamanagers uit het bedrijfsleven. Ik kwam erachter dat zij veel leren van militaire principes en heel specifiek ook van SOF principes. In de transitie van het Korps Commandotroepen kijken we behalve naar andere militaire manieren van optreden ook naar andere vormen van bedrijfsvoering. En daarin blijkt dat wij juist veel kunnen leren van succesvolle transities in het bedrijfsleven. In dit artikel beschrijf ik eerst de uitgangssituatie en de innovatieve rol van het Korps Commandotroepen binnen Defensie. Ten tweede beschrijf ik enkele principes die bijgedragen hebben aan de operationele successen van het Korps Commandotroepen. Ten derde geef ik een eigen voorbeeld hoe teams binnen mijn compagnie in de bedrijfsvoering successen hebben geboekt, ondanks materiële tegenslagen. Dat lukte ze door, achteraf bekeken, agile principes toe te passen. Ik sluit af met een persoonlijke opvatting.

De situatie van Defensie en de innovatieve rol van het Korps Commandotroepen

Bij agile en vooral het begrip zelfsturende teams denken veel mensen, onterecht, niet meteen aan militaire eenheden. Op verjaardagsfeestjes moet ik vaak uitleggen dat mijn werk niet bestaat uit het …

Verder lezen?

Wilt u het volledige artikel uit het Vakblad Projectmanagement lezen, vraag het dan aan via dit formulier:

  • Wij houden ook niet van spam en gebruiken deze gegevens alleen om contact met je op te nemen over deze aanvraag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blogdetails

13-11-2018
Publicaties

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht