Sturen op resultaat

Sturen op resultaten gebeurt vaak impliciet en op basis van jarenlange ervaring, mensenkennis, gezond boerenverstand en aanvoelen welk gedrag en houding in welke situatie dient te worden aangenomen. Maar weet men daarom zeker dat de gekozen wijze van sturing op resultaten de juiste is? En weet men zeker dat er sprake is van het juiste gedrag en of het juiste instrumentarium is toepast?

 

Traditioneel zijn we geneigd in de wereld van projectmanagement te sturen op tijd en geld en is men primair gericht op het correct uitvoeren van taken en activiteiten. De nadruk ligt sterk op in control zijn waarbij vooral harde instrumenten zoals planningen, rapportages, reviews e.d. worden ingezet om doelen te bereiken. Resultaatmanagement wordt gezien als een combinatie van dit soort harde instrumenten uit de projectmanagementwereld en de zachte factoren uit de gedragswereld. We hebben het dan over zaken als doelgerichtheid, houding, betrokkenheid, motivatie, ondernemerschap, inzet en lef, aandacht en vertrouwen, etc.

Dit artikel laat zien hoe een projectmanager deze soft skills en harde instrumenten kan beheersen, combineren en in onderlinge samenhang kan toepassen om daarmee optimale resultaten te bereiken. Dat wordt gedaan aan de hand van een zogenoemd ‘raamwerk resultaatmanagement’. Het gaat hierbij om zaken die niet zo snel te leren zijn op een projectmanagementopleiding. Eén ding maakt het raamwerk zonder meer duidelijk: de implementatie van de ideeën en principes van resultaatmanagement is niet een kwestie van dat doen we even. Het houdt een cultuuromslag in.

Wat is resultaat?

De praktijk wijst uit dat betrokkenen bij, in en rondom een project de term ‘resultaat’ een verschillende betekenis kunnen geven. Dat kan tot allerlei misverstanden leiden. Onderstaande voorbeelden laten dat zien.

Stel: je wordt als projectmanager bij je opdrachtgever uitgenodigd voor een tussentijdse evaluatie c.q. voortgangsgesprek. Je hebt zelf geen goed gevoel bij de status van je project …..

Verder lezen?

Wilt u het volledige artikel uit het Vakblad Projectmanagement lezen, vraag het dan aan via dit formulier:

  • Wij houden ook niet van spam en gebruiken deze gegevens alleen om contact met je op te nemen over deze aanvraag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blogdetails

19-12-2017
Publicaties
  • Luuk Ketel

    Senior Project- en Programmamanager

    Resultaatgerichte manager met veel ervaring in verschillende managementrollen. Creëert beweging en boekt tegelijk resultaat. Verbindt mensen, geeft structuur, zet de koers uit en handelt met snelheid. Hij communiceert open, direct en respectvol.

    Meer over Luuk Ketel

  • Luuk Ketel

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht