Sourcing van IT en de rol van de projectmanager

Projectmanagers komen vaak in situaties terecht waarin de relatie tussen een opdrachtgever en zijn IT-leverancier behoorlijk verziekt is. Daar kunnen allerlei oorzaken aan ten grondslag liggen, maar we willen er hier ééntje uitpikken en onder het vergrootglas leggen. Het gaat hierbij om de rol van de projectmanager in het sourcingproject.

 

Even voor de duidelijkheid: als we het hier hebben over sourcing dan bedoelen we de inkoop van (complexe) IT-diensten en -producten (het vinden/selecteren, inhuren/aannemen en contracteren van leveranciers die deze producten/diensten leveren) én de implementatie en exploitatie van die producten en diensten.

In het spel tussen opdrachtgever en leverancier speelt de projectmanager een cruciale rol. In de praktijk komt het erop neer dat de relatie tussen opdrachtgever en leverancier concreet wordt ingevuld door een projectmanager aan de opdrachtgeverskant en een projectmanager aan de leverancierskant. Die laatste is wel een expert op zijn IT-gebied, maar in de meeste gevallen geen expert op het terrein van de bedrijfsvoering van de opdrachtgever. Bij de projectmanager aan de opdrachtgeverskant liggen die zaken juist andersom. Toch zijn deze laatste projectmanagers degenen die ervoor moeten zorgen dat beide partijen elkaar goed begrijpen en dat de wederzijdse belangen in balans zijn. Zij moeten ervoor zorgen dat duidelijk is wie waarvoor verantwoordelijk is en wie waarop stuurt. Dat is een lastige opgave en vereist veel wederzijds vertrouwen, respect en begrip.

Meestal komt sourcing erop neer dat de inkoopafdeling het feitelijke inkopen van IT-diensten en -producten voor zijn rekening neemt en hiervoor met de leverancier een contract sluit. De criteria worden vooral bepaald door financiële en commerciële overwegingen en zijn anders dan die welke een projectmanager zou gebruiken. Deze kijkt vooral naar de implementatie en exploitatie, terwijl een inkoopafdeling daar meestal geen oog voor heeft. Het komt vaak voor dat de projectmanager niet of nauwelijks betrokken wordt bij het …..

Verder lezen?

Wilt u het volledige artikel uit het Vakblad Projectmanagement lezen, vraag het dan aan via dit formulier:

  • Wij houden ook niet van spam en gebruiken deze gegevens alleen om contact met je op te nemen over deze aanvraag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blogdetails

19-12-2017
Publicaties
  • Luuk Ketel

    Senior Project- en Programmamanager

    Resultaatgerichte manager met veel ervaring in verschillende managementrollen. Creëert beweging en boekt tegelijk resultaat. Verbindt mensen, geeft structuur, zet de koers uit en handelt met snelheid. Hij communiceert open, direct en respectvol.

    Meer over Luuk Ketel

  • Luuk Ketel

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht