Moet projectmanagement veranderen?

Om de een of andere reden vinden we dat alles aan het veranderen is. Iemand stelde mij de vraag: “Vind je niet dat projectmanagement moet veranderen? “
 

Eerlijk gezegd weet ik hier niet echt raad mee. Toen ik me voor het eerst in projectmanagement verdiepte, leerde ik dat een project iets was wat nog nooit eerder was gedaan door mensen die nog nooit eerder met elkaar hadden samengewerkt. Per definitie was projectmanagement dus een verandering tot stand brengen. De projectmanager was dan degene die alle losse eindjes aan elkaar knoopte en ervoor zorgde dat mensen met elkaar op een gestructureerde manier gingen samenwerken. Ver voor dat iemand mij het begrip fit-for-purpose uitlegde was ik overtuigd dat je iets moest neerzetten waar de klant wat aan had. Nagenoeg alle succesvolle projectmanagers die ik ken, delen deze overtuiging. Tot zover mijn eerste kennismaking met projectmanagement, die zo’n vijfendertig jaar geleden plaatsvond.

Projectmanagementstandaarden?

In de tussentijd is er iets gebeurd, we zijn standaards voor projectmanagement gaan verzinnen. Ik zal eerlijk bekennen dat ik hieraan heb meegedaan. Door die standaards is er, onbedoeld, iets vreselijks misgegaan. De houding in de wereld van projectmanagers ging veranderen. Er kwam een nieuwe generatie projectleiders die schermden met PID’s, senior gebruikers, leveranciers, opdrachtgevers en businesscases. Zelfbenoemde goeroes die van het onderscheid tussen risico en issue een halszaak maakten. Mensen die opdrachtgevers eisten en eindverantwoordelijkheid afdwongen. Wat hebben deze mensen een brede verzameling paarse krokodillen uitgevonden. Ik heb het nooit echt begrepen. Even heb ik er aan meegedaan, maar toen ik er achter kwam dat er niemand op zit te wachten dat John Hermarij PRINCE2 kwam uitleggen, ben ik ermee gestopt. Het kostenplaatje was navenant, want je moet nogal wat betalen als opleider om PRINCE2 te mogen onderwijzen.

Adminstratie vs. Agility

Meer dan twintig jaar PRINCE2 jihadisme heeft er toe geleid dat mensen zijn gaan denken dat dit hetzelfde is als projectmanagement. Zelfs scholen en universiteiten lieten hun studenten projecten doen met deze methode. Is het een wonder dat men zich nu massaal op agile stort? Daar heb je tenminste geen beklemmende processen die precies vertellen hoe je op papier een succesvol project kunt doen. Omdat binnen het agile gedachtengoed, in tegenstelling tot PRINCE2, wel aandacht is voor de menselijke kant hebben de medewerkers hier minder weerstand tegen dan de met goed fatsoen niet te tailoren loodzware administratieve organisatie van PRINCE2. Overigens is het nog maar de vraag of de werkelijke machthebbers zich realiseren wat zelfsturing en dienend leiderschap nu werkelijk inhoudt. Het zou me niet verbazen dat veel agile transformaties daar uiteindelijk op stuk lopen.

Vooruitgang is veranderen

Net zoals PRINCE2 haar jihadisten heeft gehad, zo heeft agile dat ook. Ik ben nog al wat agilisten tegen gekomen die projectmanagement het liefste zouden vernietigen. Althans dat maak ik op uit hun heilige geschriften. Alles wat dogmatisch is, alles wat een sterke overtuiging in zich draagt of dit nu PRINCE2 of SCRUM, SAFE, LESS en dergelijke is, gaat niet werken. De wereld is niet ideaal en al zeker niet maakbaar. Toch moeten we wel iets, we moeten ons aanpassen aan een andere realiteit, dat heet vooruitgang, steeds weer iets nieuws bedenken en dat implementeren. Daar zijn mensen goed in.

Mijn voorkeur gaat uit naar een vorm van opportunistisch pragmatisme. Waarin we wendbaar onze manier van aanpak aanpassen op wat een bepaald moment het beste voelt. De aandacht moet niet uitgaan naar best practice, want hoe weet je immers wat best practice is? Management is op zijn best vakkundig aanmodderen waarin we de actualiteit nemen voor wat het is en daar het beste van proberen te maken. Of je nu watervalt of sprint, het is allemaal niet zo belangrijk als het maar beter wordt en als je maar een verandering maakt die waardevol is voor de mensen die het betreft.

 

John Hermarij

  • John Hermarij
  • John Hermarij is internationaal spreker, schrijver en trainer over leiders en hun teams. Hij stimuleert mensen om zich professioneel zodanig te ontwikkelen dat zij waarde toevoegen aan de teams waartoe zij behoren. Hij is principal consultant bij Dhirata een trainings/adviesbureau. John schrijft maandelijks een column voor het KWD Bulletin, daarnaast blogt hij regelmatig op www.johnhermarij.nl.

Blogdetails

30-12-2017
Publicaties

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht