IPMA PM Parade: Agile Werken

De enige weg en een utopie

Een eeuw geleden kon Taylor met de stopwatch in de hand een team tot maximale prestaties aanzetten. Die tijd ligt ver achter ons. Projecten van nu zijn innovatief, complex en vragen om samenwerking van experts. Agile werken is dan de enige weg.

 

Ook de Rechtspraak koos voor de overgang naar digitaal werken een agile werkwijze. KWD’er Saskia Giebels werkt hierbij samen met Dory Reiling, senior rechter en Product Owner van de digitalisering van de civiele rechtspraak. Op verzoek van Saskia licht Dory de keuze toe: Waarom heeft de rechtspraak gekozen voor agile werken voor haar modernisering?

Van papier naar digitaal

‘De overgang van papier naar digitaal werken in je primaire proces is één van de moeilijkste veranderingen die er is. Digitalisering vraagt veel voorstellingsvermogen van alle betrokkenen. De eisen waar het nieuwe systeem voor de rechtspraak aan moest voldoen, waren nog helemaal niet uitgekristalliseerd toen zij in 2014 aan de bouw begonnen. Deze eisen zijn bovendien pas in 2016 in wetten vastgelegd.

Wetgeving beperkt Agile

Agile werken was daarom de enige mogelijkheid. Tegelijkertijd heeft het project te maken met een scala aan harde randvoorwaarden, die agile werken bemoeilijken.’

Dory geeft als voorbeeld: ‘De oplossing moet voldoen aan een grote diversiteit aan eisen, waaronder gedetailleerde eisen die in wetten zijn vastgelegd. Het Minimal Viable Product is omvangrijk. Een ander aspect dat agile werken lastig maakte, is dat eindgebruikers in het begin beperkt betrokken waren. Veel gebruikers kunnen zich moeilijk voorstellen hoe groot de impact van de vernieuwing is.’

Zoals zo vaak staan tussen droom en daad wetten in de weg, en praktische bezwaren. In dit project letterlijk. En de modernisering van de rechtspraak is geen uitzondering. Dory gaat, samen met Saskia, de diepte in op de IPMA Projectmanagement Parade 2017 in de workshop ‘Agile werken, de enige weg en een utopie’.

Met de aanwezigen zullen Dory en Saskia bespreken hoe je in een on-agile omgeving het agile ideaal dicht kunt benaderen. Want Dory is overtuigd: ‘Als het moeilijk wordt, dan moet je méér agile gaan werken, niet minder.’

Over dit onderwerp heeft KWD een praktisch boekje geschreven: ‘Agile: Geschikt/Ongeschikt’. Meer weten over Agile? Neem contact met ons op of vraag direct ons boekje aan.

Blogdetails

28-03-2017
Blog
  • Saskia Giebels

    Senior Projectmanager

    Ervaren projectmanager die grote en complexe projecten tot een succes maakt. Zorgt voor een helder doel, en een realistisch plan om dat doel te bereiken. Haar drijfveer is om sterk functionerende teams te creëren. Teams waarin experts creatief en efficiënt samenwerken en zo tot de beste oplossingen komen.

    Meer over Saskia Giebels

  • Saskia Giebels

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht