Interview Huub van der Wouden

Huub van der Wouden is Manager IT Operatie / Ontwikkeling & Projecten bij NS en nam in 2016 deel aan de KWD leergang voor projectmanagersbazen. Huub luistert graag naar succesverhalen: het gaat om een track record, ervaringen zijn goud waard. Wij interviewden Huub over zijn ervaring als deelnemer aan de leergang.

 

KWD stelt dat met de leergang voor projectmanagersbazen een gat wordt ingevuld. Hoe heb jij dit ervaren?

Ik vond het erg leuk dat het professionaliseren van een PM organisatie als thema voor een leergang werd genomen en dat was voor mij ook nieuw. Hierbij werd een “breinaald door de boekjes uit de KWD reeks gestoken” en daarmee werd de rode draad goed duidelijk. Daarbij was het heel aantrekkelijk voor mij om samen met een aantal NS-collega’s deel te nemen. Dit geeft ons een gezamenlijke basis waardoor we ook beter een gezamenlijke visie kunnen neerzetten. Uiteraard is het ook leuk om met collega’s uit het vakgebied van andere bedrijven te praten over waar zij mee worstelen, maar de samenwerking met NS collega’s was voor mij toch het belangrijkst.

We zijn bij NS al een tijdje bezig met het professionaliseren van projectmanagement. Het ‘verbeteren’ hoefden we dus niet meer te leren, daar waren we al druk mee bezig. Het was voor ons vooral een opfrisser van kennis en om een gezamenlijke basis vanuit de verschillende thema’s neer te zetten. De vertaling hiervan naar de praktijk werd vooral aan ons zelf overgelaten. Dit vroeg om veel zelfwerkzaamheid en ook om de nodige tijd daarvoor vrij te maken. Dat was wel eens lastig, want met de 4 uur per sessie ben je er niet.

Hoe werd het binnen de NS organisatie ervaren dat je met je huiswerk aan de slag ging?

Erg positief. Ze vonden het leuk dat we het aanboden, dat we het zelf deden en dat we het met ons vieren deden. NS is een grote en ook wat versnipperde organisatie en dat we daarin de samenwerking hadden gevonden werd erg gewaardeerd. Het was door niemand opgelegd, we  waren er zelf mee gekomen en dat werd ook als meerwaarde gezien.

Heeft de nulmeting je nog nieuwe inzichten opgeleverd?

Wij zaten op veel onderwerpen al op een acceptabel niveau. Een ontwikkelthema voor ons is onze PMO-club, daar worstelen we al langer mee. We hebben de ambitie om de PMO’er onze projectmanagement best practices te laten uitdragen en daarmee een volwaardige rechterhand te laten zijn van de projectmanager, maar daar zijn we nog niet. Die status moet natuurlijk worden verdiend. Veel projectmanagers zien de PMO’er echter als een projectsecretaris, terwijl een goede PMO’er natuurlijk veel meer is dan dat.

Wat vond je goed aan de leergang en wat kan er beter?

De succesvolle elementen zijn wat mij betreft het delen van ervaringen en samenwerking met deelnemers die uit andere bedrijven komen. Er is een verschil in volwassenheid van organisaties en ook de ontwikkelpunten en problemen verschillen nogal. Er is een goede verdeling tussen theorie en veel praktijk en vooral ook de toepassing op de eigen situatie die daarbij aan bod komt. Een goede opzet van het programma met goede thema’s en werkverdeling. Alle thema’s die je nodig hebt om een PM-afdeling te verbeteren, komen aan bod. We begonnen aan het eind van de middag met een onderbreking voor een maaltijd en dat maakt het ook wat ontspannend.

Wat voor ons wat minder was, was dat we zelf net ons afdelingsplan hadden gemaakt. Hiermee liepen we voor op een aantal andere deelnemers en dat maakte het voor ons lastig om ons er helemaal in vast te bijten. We hadden al heel veel materiaal en om dat nou weer allemaal aan te gaan passen, dat zagen we niet zitten. Daar kan KWD natuurlijk niets aan doen maar voor ons was dit onderdeel dus minder belangrijk dan voor veel anderen.

Ik had het prettig gevonden om wat langer bij de theorie stil te staan en wat korter bij de bespreking van het huiswerk. Mogelijk wat meer in collegevorm, waarbij bijvoorbeeld een college over organisatiemodellen werd gegeven.

De leergang omvat 7 modules, verspreid over 7 maanden. Beviel dit? Paste het voor jou goed in de agenda?

We hadden die tijd ook echt wel nodig voor het lezen, voorbereiden, huiswerk maken, etc. Het moet ook weer niet langer worden want dan gaat het je leven beheersen. De duur van de leergang was precies goed. Voor mijn gevoel was het zelfs korter, dus dat is een goed teken. De maand tussen de sessies is wat mij betreft dus prima zo.

De KWD reeks zorgt voor de rode draad in de thema’s. Zijn er nog onderwerpen die je hebt gemist?

Nee, niet zozeer onderwerpen die ik heb gemist, maar van mij mag de veranderende rol van de projectmanager in een Agile omgeving meer aandacht krijgen. Daar zou je meer mee kunnen doen en dat zou je zelfs buiten de eigenlijke leergang kunnen invullen. Bijvoorbeeld in de vorm van een paneldiscussie met mensen uit de praktijk en leuke stellingen.

Voor ons is Agile het belangrijkste thema en daar zoeken we vooral aansluiting met bedrijven die vooroplopen zoals Bol.com en CoolBlue. We luisteren het liefste naar bedrijven en mensen die succesvol de slag hebben gemaakt en daarvoor heb je een track record nodig. Daarbij willen we vooral weten waar anderen trots op zijn en wat wij daarvan kunnen leren.

Vond je voldoende aansluiting bij de andere deelnemers?

Iedere deelnemer werd gekoppeld aan iemand uit een andere organisatie maar in mijn geval is het nooit echt gelukt om daar goed invulling aan te geven. Afstand speelde daarbij een rol en om dan tijd vrij te maken om samen aan de slag te gaan is lastig. Alleen aan reizen ben je dan al een halve dag kwijt. Daar had meer in kunnen zitten maar dat is er in mijn geval niet uitgekomen. Wat ik wel waardevol vond, was om te horen waar anderen mee worstelen, hoe ze daarmee omgaan en wat voor oplossingen ze hebben.

Afrondend: ben je tevreden over de leergang en het resultaat?

Ja, ik ben erg tevreden en we hebben inmiddels weer twee collega’s die aan de leergang van 2017 deelnemen. Het is een leuke leergang om te doen en het heeft ons geholpen om meer samen te werken en een gezamenlijke visie neer te zetten en uit te dragen. Prima ‘value for money’!

Blogdetails

26-01-2017
Blog
  • Ferdy Meijboom

    Senior Project- en Programmamanager

    Project-, programma- en lijnmanager die sterk is in het vertalen van business ambitie naar concrete plannen en het daadwerkelijk realiseren daarvan. Bruggenbouwer tussen business en ICT. Zet mensen in beweging en realiseert blijvende verandering.

    Meer over Ferdy Meijboom

  • Ferdy Meijboom

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht