Emotionele intelligentie: Het goed verstopte geheim

Zonder emotionele intelligentie kan een IT-projectmanager niet succesvol zijn. Dat is een stelling die ik best durf te verdedigen. Van een projectmanager mag je verwachten dat hij in een stressvolle situatie het hoofd koel houdt, dat hij zich niet gek laat maken door een lastige opdrachtgever, dat hij logisch en rationeel kan denken en weloverwogen en rationele beslissingen kan nemen.

 

En natuurlijk dat hij een succesvol resultaat kan neerzetten. Om dat te kunnen moet hij, naast allerlei andere vaardigheden, ook en vooral beschikken over een behoorlijke dosis emotionele intelligentie. Hoe meer hoe beter.

Emotionele intelligentie wordt omschreven als het vermogen om je eigen emoties en die van anderen te herkennen en te begrijpen en mee om te gaan. De kern van emotionele intelligentie is het samenspel tussen denken en voelen, tussen verstand en emotie. Als je emotioneel van slag bent, ben je niet goed in staat om helder te denken. Andersom is het zo – dit laat onderzoek zien – dat als je weinigof geen toegang hebt tot je eigen emoties, dit je beperkt bij het nemen van beslissingen.

Mensen met een hoge emotionele intelligentie kunnen hun eigen denkwijze, mogelijkheden en onmogelijkheden inschatten en zijn in staat daar conclusies uit te trekken. Ze denken positief over hun eigen mogelijkheden en laten zich niet snel uit het veld slaan. Ze kunnen het opbrengen om te werken aan iets wat ze op lange termijn willen, zich goed verplaatsen in de gevoelens van anderen en goed met zowel bekenden als vreemden omgaan. Allemaal prachtige en noodzakelijke eigenschappen voor een projectmanager.

Een projectmanager met een hoge emotionele intelligentie heeft het volledige vertrouwen van zijn mensen, is altijd vriendelijk, luistert naar zijn team, is gemakkelijk aanspreekbaar en neemt zorgvuldig en weloverwogen beslissingen. Daarbij komt – dat blijkt uit een onderzoek ‘State of the heart 2016’ van het …..

Verder lezen?

Wilt u het volledige artikel uit het Vakblad Projectmanagement lezen, vraag het dan aan via dit formulier:

  • Wij houden ook niet van spam en gebruiken deze gegevens alleen om contact met je op te nemen over deze aanvraag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blogdetails

19-12-2017
Publicaties

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht