Een gemotiveerde projectmanager is een goede projectmanager

Uit tal van gedragswetenschappelijke studies blijkt dat motivatie een belangrijke, zo niet de belangrijkste factor is die de kwaliteit van het werk bepaalt en daarmee het eindresultaat. Ook binnen het vakgebied projectmanagement wordt al jaren onderzoek gedaan naar de invloed van motivatie op zaken als kwaliteit, arbeidssatisfactie, productiviteit, etc.

 

Bijna al dat onderzoek richt zich op de vraag ‘wat moet een projectmanager doen en laten om zijn team te motiveren, om het beste uit zijn team te halen’. Op de vraag: waar haalt een projectmanager zelf zijn motivatie vandaan, wat drijft hem? wordt in de literatuur nauwelijks antwoord gegeven. In dit artikel laten we zien wat de literatuur over de motivatie van projectmanagers te vertellen heeft en presenteren we een onderzoek dat we zelf over dit onderwerp onder projectmanagers hebben uitgevoerd.

Een gemotiveerde projectmanager is een goede projectmanager, die gaat voor het resultaat, die het beste uit zijn team weet te halen, die zijn mensen motiveert, etc. Al in de jaren zeventig van de vorige eeuw publiceerde Herzberg zijn beroemd motivatie-onderzoek1. Hij onderscheidt twee typen factoren die van invloed zijn op de motivatie van medewerkers: satisfiers en dissatisfiers. Voorbeelden van satisfiers zijn: het behalen van succes, het krijgen van erkenning, het hebben van plezierig werk en verantwoordelijkheid en het hebben van uitzicht op positieverbetering. Als aan dit soort voorwaarden wordt voldaan, dan heeft dat een positief effect op iemands motivatie. Bij dissatisfiers – ook wel hygiënefactoren genoemd – ligt dat anders. Voorbeelden van dissatisfiers zijn: werkomstandigheden, aanwezigheid van anderen, supervisie, salaris en status. Deze hebben te maken met de omgeving waarin het werk wordt uitgevoerd. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan dan leidt dat niet per se tot een hogere motivatie, maar wordt er niet aan voldaan dan kan dat wel demotivatie tot gevolg hebben.

Fitz-enz2 heeft enkele jaren later specifiek voor IT-professionals in kaart gebracht waar deze door gemotiveerd worden en wat voor deze groep professionals de satisfiers en dissatisfiers zijn. In tabel 1 worden de top 5 motivatiefactoren van zowel Herzberg als Fitz-enz weergegeven. De verschillen zijn gering. Wat in beide onderzoeken naar voren komt is dat een professional zijn ……

Verder lezen?

Wilt u het volledige artikel uit het Vakblad Projectmanagement lezen, vraag het dan aan via dit formulier:

  • Wij houden ook niet van spam en gebruiken deze gegevens alleen om contact met je op te nemen over deze aanvraag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blogdetails

22-09-2017
Publicaties
  • Luuk Ketel

    Senior Project- en Programmamanager

    Resultaatgerichte manager met veel ervaring in verschillende managementrollen. Creëert beweging en boekt tegelijk resultaat. Verbindt mensen, geeft structuur, zet de koers uit en handelt met snelheid. Hij communiceert open, direct en respectvol.

    Meer over Luuk Ketel

  • Luuk Ketel

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht