De PM-bot

Stel je eens voor hoe de wereld eruit zal zien wanneer we de projectmanager automatiseren. Ik denk dat dit een serieus toekomstscenario is dat dichterbij is dan we denken. Denk eens even met me mee.
 

De planning:

De opdrachtgever logt in bij PM-Bot, een slimme app van Google, en geeft aan voor welke uitdagingen hij (de opdrachtgever) staat en welke voordelen hij wil realiseren met het project. PM-Bot zoekt het web af en vindt verschillende soortgelijke vragen met de daarbij behorende oplossingen. De computers van de aangesloten leveranciers tekenen automatisch in en na enige tijd rolt er een aantal aanbiedingen uit met de aanbeveling van PM-Bot welke de voorkeur heeft. Uiteraard is er de mogelijkheid voor de opdrachtgever om zijn eigen subjectieve keuze te maken, er blijft natuurlijk nog zoiets over als de menselijke factor. Wanneer hij een go geeft, zijn de contracten getekend – automatisch natuurlijk – en kan de detailplanning beginnen. Dat laatste is iets wat PM-Bot zeer goed kan.

De leveranciers:

Alle betrokken leveranciers hebben hun capaciteit in de cloud opgeslagen. De slimme routines van Watson, een ander stuk AI nu nog van IBM, verwerkt alle gegevens over beschikbaarheid real-time. Dit is gekoppeld aan Google Maps en zo worden zelfs de vertragingen in het verkeer verwerkt in de allerlaatste detailplanning. Een optimale inzet is het gevolg, want het verkeersbegeleidingssysteem van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu zorgt voor een juiste dosering van de snelwegen door de verplichte routekastjes in alle dan nog rijdende, niet automatische auto’s. Een leverancier is op tijd en levert wat is afgesproken tussen alle aangesloten computers. Wanneer er sprake is van een bouwproject zijn er multifunctionele 3D-printers en robots die het meeste werk doen.

Waar is er dan nog een projectmanager voor nodig?

Niet meer voor het stakeholdermanagement, want ook de belangengroeperingen zijn aangesloten op het systeem. PM-Bot de slimme app van Google heeft, op basis van een gevonden correlatie in de historische gegevens, mogelijke bezwaren al ingeschat en proactief contact gezocht met de verschillende belanghebbenden. De overname van Google door IBM was een gedurfde doch geniale zet. Op een proactieve manier worden belangen gewogen en bezwaren weggenomen. Dit alles beter dan een projectmanager ooit had kunnen doen.

Maar dan hebben we de projectmanager nog nodig voor people-management, toch?

Wel, ook dat valt wel mee. Alle betrokken mensen, het overgrote deel van het werk wordt door robots gedaan, dragen een smartWatch die 24/7 gegevens over de fysieke en mentale gezondheid scant. Lang voordat mensen ziek of overspannen dreigen te worden zijn zij al gewaarschuwd. Het is prachtig om te zien hoe het ziekteverzuim naar beneden is gegaan. Wanneer de stress toeneemt bepaalt de app in hoeverre dit het gevolg is van de werkzaamheden of door wat er in het team speelt. Indien nodig krijgt een collega, die qua communicatiestijl aansluit, een signaaltje om naar de ziek wordende collega om te zien. Dat is heel logisch want succesvolle bedrijven werken al jaren met zelfsturende teams.

Maar hebben we de projectmanager dan niet nodig om het functioneren van de werknemer te bespreken?

Ook dat is niet meer nodig. Regelmatig vraag PM-Bot aan de menselijke teamleden hoe zij vinden dat hun collega’s functioneren. Op die manier beoordelen we de medewerkers op een objectieve en eerlijke manier. Daar heb je geen manager voor nodig, de eindejaar beoordeling is geautomatiseerd. We leven inmiddels in een bijna managerloos tijdperk. Kan je het je indenken?

Ik zou zo nog wel een tijdje kunnen doorgaan. Als dit werkelijkheid wordt, dan is de projectmanager een uitstervend ras.

John Hermarij

  • John Hermarij
  • John Hermarij is internationaal spreker, schrijver en trainer over leiders en hun teams. Hij stimuleert mensen om zich professioneel zodanig te ontwikkelen dat zij waarde toevoegen aan de teams waartoe zij behoren. Hij is principal consultant bij Dhirata een trainings/adviesbureau. John schrijft maandelijks een column voor het KWD Bulletin, daarnaast blogt hij regelmatig op www.johnhermarij.nl.

Blogdetails

01-05-2017
Publicaties

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht