De man achter de vakdag

Interview Patrick van Delft

Patrick van Delft is senior project- en programmamanager bij KWD. De afgelopen 10 jaar heeft Patrick vanuit KWD al diverse grote en complexe projecten en programma’s uitgevoerd bij organisaties als Rabobank, KPN, Alliander, Eneco en PostNL. Naast zijn “dagelijkse” werk als projectmanager, organiseerde Patrick nu al voor de zevende keer op rij de jaarlijkse KWD Projectmanagement Vakdag.

 

Dinsdag 14 november was alweer de 11e editie van de KWD Projectmanagement Vakdag. Een evenement dat inmiddels is uitgegroeid tot een begrip in de Nederlandse projectmanagementwereld. Tijd om eens een kijkje achter de schermen te nemen middels een interview met de organisator van dit evenement.

Vorig jaar was onze vakdag ook in november. Wanneer begon de voorbereiding voor de editie van dit jaar en wat zijn dan de eerste werkzaamheden?

De voorbereiding voor de vakdag begint eigenlijk al direct na de vorige editie. Naar aanleiding van de vakdag vragen we namelijk alle gasten een enquête in te vullen, waarin we o.a. vragen naar de verbeterpunten, maar ook naar mogelijke onderwerpen voor de volgende editie. Dit geeft meestal al direct allerlei leuke ideeën waar we met een groepje KWD’ers mee aan de slag gaan.

Wat komt er eerst? Het thema van de vakdag of de titel van het nieuwste boekje in de KWD Reeks?

Goede vraag. In eerste instantie stonden die 2 los van elkaar, maar zorgden ze al wel voor een goede “kruisbestuiving”. Pas 4 jaar geleden is de traditie ontstaan waarin het thema van de vakdag ook de titel van het nieuwe boekje is. Ideeën hiervoor halen we dus op bij de gasten, maar ook door zelf te kijken naar trends in de markt, lopende onderzoeken op het gebied van projectmanagement en zaken die we zelf tegenkomen in onze projecten.

De Fabrique wordt nu al enkele jaren als locatie gebruikt. Wat zijn de redenen geweest om voor deze locatie te kiezen?

Dit jaar was de 5e keer dat we De Fabrique als locatie voor de vakdag gebruikten. Belangrijkste redenen hiervoor zijn de perfecte samenwerking, goede ligging centraal in het land, ruime parkeergelegenheid, goede uitstraling en variëteit aan zalen en subzalen. En ook onze gasten waarderen deze locatie altijd zeer goed.

Er zijn dit jaar nieuwe elementen toegevoegd aan het programma. Kun je toelichten welke dit waren en waarom daarvoor is gekozen?

We proberen continu verbeteringen en vernieuwingen door te voeren in de opzet en het programma van de vakdag. Zo hebben we dit jaar de Best Practice Markt geïntroduceerd. KWD staat namelijk ook voor Kennis Willen Delen. Op deze markt delen we onze kennis op verschillende aspecten van projectmanagement. In verschillende kraampjes werd er veel informatie gegeven en ontstonden er erg goede en interessante gesprekken over onderwerpen als Agile, PM competenties en succesvolle projectteams.

Een ander nieuw element dit jaar waren de themasessies. We hebben vooraf uitvraag gedaan bij de gasten welke onderwerpen ze zelf graag op de agenda wilden hebben. Uit de inzendingen hebben we de populairste onderwerpen gekozen en hebben als facilitator een ervaren KWD’er gekozen om de sessie te leiden. De gasten bepaalden vervolgens het verloop van deze sessies, waardoor de sessies een heel interactief karakter kregen.

Hoe kies je de gastsprekers en de keynote sprekers? Hoe verloopt de afstemming met hen?

Zodra het thema (en subthema) bekend is, gaan we op zoek naar sprekers die goed passen bij dit onderwerp. Dit kunnen sprekers zijn uit het vak, maar ook uit een hele andere tak van sport, soms letterlijk. De eerste afstemming begint meestal rond april en bestaat vooral uit het zoeken naar raakvlakken en leuke praktijkervaringen. Dit leidt meestal al tot een eerste rode draad, die in volgende stappen verder wordt uitgewerkt tot een mooi en passend verhaal.

Het mooie van de KWD Projectmanagement Vakdag is, dat het echt een vakdag is voor en dóór projectmanagers. In de voorbereiding, maar zeker op de dag zelf hebben bijna alle KWD collega’s een rol in de uitvoering. Dit kan zijn als spreker of standhouder op de Best Practice Markt, maar ook als wegwijzer, registratiedesk of cameraman. Alles wordt door KWD zelf gedaan en geregeld, het hele evenement.

Hoe heb je de editie van dit jaar zelf ervaren?

Op de dag zelf ben ik nog superdruk met het regelen van allerhande zaken en om ervoor te zorgen dat het draaiboek strak gevolgd wordt. Pas na afloop van de laatste sessie, tijdens de borrel, kan ik mijn rol als organisator even helemaal loslaten en me mengen tussen de gasten. Dan is het natuurlijk fantastisch om te horen als je zoveel positieve reacties krijgt. Want daar doe je het immers voor!

Op de KWD Projectmanagement Vakdag 2017 waren meer dan 300 mensen aanwezig van in totaal zo’n 120 verschillende organisaties. De vakdag scoorde ook dit jaar weer een mooi cijfer 8 bij de bezoekers. Er was vooral veel positieve waardering voor de keynote van Jitske Kramer, de Best Practice Markt, de subsessies en de vele keuzemogelijkheden in het programma. Ook locatie en organisatie werden weer zeer positief beoordeeld.

 

Op naar de KWD Projectmanagement Vakdag 2018!

 

Heb je deze dag gemist maar ben je wel geïnteresseerd in één of meer van de presentaties of wil je met ons daarover verder praten, neem dan hier contact met ons op. Ons nieuwste boekje kun je hier bestellen.

Blogdetails

28-11-2017
Blog
  • Dennis Barendse

    Senior Projectmanager

    Een resultaatgerichte en gedreven projectmanager die pragmatisch en nuchter van insteek is. Offshoring trajecten en Agile projecten, vooral in de financiele dienstverlening, maken deel uit van zijn ruime ervaring. Vergeet nooit de mens achter de projectmedewerker en schakelt op alle managementniveaus.

    Meer over Dennis Barendse

  • Dennis Barendse

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht