BPUG Seminar 2017: Politiek in je project

Hoe vaak word je niet als projectmanager in een project geconfronteerd met iemand die zich politiek gedraagt, waarbij je het gevoel krijgt dat zo iemand een 'andere' agenda heeft, geen open kaart speelt of iets achter de hand houdt? Veel projectmanagers willen niets weten van politiek in hun project. Daar doen zij liever niet aan.

 

Echter, politiek geladen situaties zijn onontkoombaar. Enkele voorbeelden:

 • Er moet een belangrijke beslissing worden genomen en je weet dat een aantal personen tegen jouw voorstel is. Zij hebben andere belangen en proberen de besluitvorming te traineren.
 • In de stuurgroep zit een externe leverancier. Hierdoor kun je in sommige situaties niet vrijuit spreken. Maar je wilt de leverancier ook niet buiten de discussie houden.
 • Het project komt tijdens de realisatiefase in zwaar weer. De requirements blijken niet stabiel te zijn. De stuurgroep heeft dit laten gebeuren. Enkele stuurgroepleden voelen dit wel aan, maar houden de kiezen op elkaar. De sfeer in de stuurgroep is goed en dat willen ze zo houden.
 • Enzovoort

Omgaan met politiek

Hoe kun je dit soort situaties herkennen en er vervolgens op een goede en bij jou passende manier mee omgaan?

KWD heeft dit onderwerp op een aantal manieren uitgediept:

 • In een boekje uit de KWD-reeks met de titel ‘Projectpolitiek’
 • Door een aantal tests in de projectmanagement app van KWD:
  • Politieke barometer: wat is de mate van politiek in je project
  • Politieke sensitiviteitsmeting: hoe politiek gevoelig ben jij
  • Politieke handelmeter: wat is je politieke voorkeursstijl
 • Een workshop om op een interactieve en speelse manier het onderwerp Projectpolitiek te verkennen

BPUG Seminar 2017

KWD zal tijdens het BPUG Seminar 2017 op 13 juni in de Jaarbeurs in Utrecht de workshop ‘Projectpolitiek’ verzorgen. De workshop biedt de mogelijkheid de politieke lading van je eigen project te onderzoeken en om je eigen politieke opstelling te verkennen. Die twee hebben een bepaalde relatie. Het is niet handig een hoog-politiek project te leiden als je zelf geen politiek benul hebt. Uiteraard geeft KWD een aantal tips, adviezen en lessons learned over projectpolitiek en hoe je je daar als projectmanager het beste in kunt bewegen.

Het interactieve deel van de workshop bestaat uit een aantal fragmenten uit de film ‘Pentagon wars’, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Na ieder fragment krijg je de vraag wat jij zou doen in deze situatie. Daarbij kun je kiezen uit een aantal mogelijkheden. Op deze wijze krijg je spelenderwijs inzicht in jouw politieke sensitiviteit en voorkeursstijl.

Over dit onderwerp heeft KWD een praktisch boekje geschreven: ‘Projectpolitiek’. Meer weten over Projectpolitiek? Neem contact met ons op of vraag direct ons boekje aan.

Blogdetails

01-06-2017
Blog

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht