Agile contracten: Niet zeggen wat je niet wilt, maar wat je wel wilt

Pak een willekeurig IT-contract en er staat in wat de consequenties zijn wanneer alles fout gaat. Frank van ’t Geloof, nu advocaat bij BDMadvocaten in Amsterdam en daarvoor projectmanager, ziet liever contracten die positief van aard zijn en die vastleggen wat er moet gebeuren zodat alles goed gaat.

  • 01-11-2017
  • Publicatie

‘Het is van groot belang je te realiseren dat het belang bij en de risico’s van automatiseren in beginsel bij de afnemer liggen. Die risico’s bestaan eruit dat slechte automatisering hoge operationele kosten kan veroorzaken of groei van de organisatie kan belemmeren. Het aansprakelijk stellen van leveranciers is geen methode om die risico’s te verlagen. Het is alleen iets waarmee de pijn van de mislukking verdeeld wordt. De afnemer is er dus nauwelijks mee geholpen. Een goed contract is niet gebaseerd op de mogelijkheid de leverancier aansprakelijk te stellen als het mis gaat, maar beschrijft hoe risico’s beheerst en beperkt worden.’ Wat moet of kan er in een contract staan als er in de softwareontwikkeling agile wordt gewerkt?

Als Frank van ’t Geloof iets niet ziet zitten, is het wel het vergelijken van softwareontwikkeling met bouwprojecten. Is een bouwproject redelijk rechttoe rechtaan, IT-projecten zijn veel complexer. IT-softwareontwikkelprojecten verdienen daarom een andere aanpak, zoals agile,’ zegt Frank van ‘t Geloof. Overigens is een watervalaanpak prima voor projecten waarin software goed en volledig vooraf is te specificeren. Bijvoorbeeld in het geval van embedded software.

Een ander verschil lijkt me dat het in IT-projecten altijd gaat om mensen die ermee moeten werken.

‘Het neerzetten van een gebouw is ook daarom niet te vergelijken met een softwareontwikkeltraject. Software wordt ontwikkeld om een organisatie te helpen efficiënter en doelgerichter te werken. In zo’n proces gaat het niet alleen om code, maar inderdaad zeker ook om mensen met hun vaak onvoorspelbaar en veranderlijk gedrag. Dat gedrag kan een …..

Verder lezen?

Wilt u het volledige artikel uit het Vakblad Projectmanagement lezen, vraag het dan aan via dit formulier:

  • Wij houden ook niet van spam en gebruiken deze gegevens alleen om contact met je op te nemen over deze aanvraag.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 030 – 600 47 79 Stuur ons een bericht