3 PM trends in 2017

Onlangs kwam ik op LinkedIn een interessant artikel tegen van Kamil Mroz over 3 trends in projectmanagement voor 2017. Kamil schrijft over welke trends hij voorziet in 2017: ‘Verandering: de enige constante’, ‘EQ is bepalend voor projectsucces’ en ‘De kracht van proactief leiderschap’. Maar hoe ziet dat er in onze praktijk uit?

 

Project Management: 3 Trends to Watch in 2017

Published on Change: The Only Constant As we ring in the New Year, it’s important to reflect back on 2016 and understand how the Project Management profession has evolved, and continues to evolve into 2017!

Verandering: de enige constante

Kamil geeft aan dat projectmanagement hier een belangrijke bijdrage in kan leveren en dat projectmanagementcompetenties en projectmatig werken meer vereenzelvigd worden met ‘Business As Usual’. Hij voorspelt daarbij ook een groei in het aantal projectmanagementfuncties. De bijbehorende competenties worden door organisaties inderdaad steeds meer omarmd.

Bij ons in Nederland is het toverwoord daarbij niet projectmanagement, maar Agile.

Hierbij zien we bij de grote bedrijven een andere trend: afname van het aantal projectmanagementfuncties. Daarentegen vind je meer functies als: product owner, developer en scrum master. Agile wordt steeds meer gemeengoed. Scrum- en DevOps teams schieten als paddenstoelen uit de grond en projectmanagers worden en masse omgeschoold tot scrummaster.

Overigens zie ik wat verandermanagement betreft vooral een rol voor de business die het voortouw neemt om de eigen organisatie mee te nemen in de uitspraak: ‘verandering is de enige constante’. Dat gebeurt mijns inziens veel te weinig. Verandering organiseren rust vaak op de schouders van de projectmanager. Waarbij de organisatie achterover leunt en zegt: vertel maar wat ik moet doen.

EQ is bepalend voor projectsucces

Deze stelling kan ik mij helemaal in vinden. Met alleen verschrikkelijk goede kennis van de hard skills is het succesvol managen van een project vrijwel onmogelijk. Leiderschap en misschien nog belangrijker: draagvlak creëren zijn essentieel om een project tot een succesvol einde te brengen. Bij het lezen van Kamil zijn blog bedenk ik mij dat mijn huidige project bol staat van de EQ. Verbinden; mensen bij elkaar brengen en bij elkaar houden is cruciaal om dit project tot een succes te maken.

Kamil haalt een onderzoek naar PMI aan. Ik vind dat IPMA meer gericht is op soft skills dan PMI. Het certificeringsmodel van IPMA-C, B en A drijft voor een groot deel op soft skills. De nieuwe Individual Competence Baseline 4 (ICB4) is weer helemaal bij de tijd en beschrijft de noodzakelijke competenties die een projectmanager zou moeten beheersen. Via de website van IPMA Certificering kun je meer informatie over ICB4 vinden en daar staat ook een link om hem gratis te downloaden.

De kracht van proactief projectleiderschap

Proactief zijn als projectmanager een trend? Ik kan mij niet voorstellen dat je als projectmanager succesvol kunt zijn als je reactief bent. Zeker in projectmanagement geldt: regeren is vooruitzien. Wat Kamil beschrijft zijn typische soft skills die steeds belangrijker zijn om te beheersen. Wat mij betreft staat dat los van proactief zijn.

Hij komt echter wel met een aantal handige tips die je helpen je soft skills te verbeteren.

Ik vind het een verhelderend artikel dat mij aan het denken zette en dan vooral dat EQ belangrijker wordt. Neem vooral de tips en trucs ter harte, wees kritisch naar jezelf en probeer ze gewoon uit op nietsvermoedende collega’s. Want: je soft skills toepassen is de enige manier waarop je deze kunt verbeteren.

Blogdetails

27-03-2017
Blog
  • Emil van der Wal

    Projectmanager

    Emil is een pragmatische projectmanager die zeer resultaatgericht is. Hij heeft een scherp oog voor de relatie en de politieke verhoudingen binnen het project, de organisatie en daar buiten. Hij zoekt altijd naar mogelijkheden, geen idee is te gek, maar de scope staat centraal.

    Meer over Emil van der Wal

  • Emil van der Wal

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht