Training PMI-ACP – Interview Erik van Daalen

KWD’er Erik van Daalen is al een aantal jaren bijzonder actief bezig met het Agile gedachtengoed en medeauteur van het KWD boekje Agile Geschikt/ongeschikt. Hij past het zelf toe in de praktijk bij verschillende opdrachtgevers, o.a. als Agile Coach, Scrum Master, Chief Scrummaster, Overall Projectmanager én als trainer. Waarom hij en KWD hierbij voor PMI-ACP hebben gekozen licht hij toe in onderstaand interview.

 

In september 2016 is een nieuwe groep KWD’ers en een klant gestart met de leergang voor het PMI-ACP examen. Er zijn allerlei stromingen binnen het Agile gedachtengoed, waarom nou net deze leergang?

De leergang PMI-ACP is een combinatie van kennis, kunde en praktijkervaring en op dit moment is het een van de breedste opleidingen op het gebied van het Agile gedachtengoed. PMI (Project Management Institute) staat in de markt goed aangeschreven en de naam Agile Certified Practitioner (ACP) spreekt voor zich: hands-on en met praktijkkennis en -ervaring. PMI-ACP is geschreven vanuit de praktijk en op basis van best practices. Het opleidingsmateriaal hierbij is goed: in één boek zijn alle relevante methoden en technieken vanuit 13 gerenommeerde boeken opgenomen. Dus niet alleen maar Scrum maar ook XP, Lean, Kanban, etc. Je hoeft dus niet eerst alle boeken over die onderwerpen te lezen maar kan gelijk gericht aan de slag met één boek. Wel een behoorlijke pil, in het Engels maar goed leesbaar met veel voorbeelden, opdrachten en tips. En naast aandacht voor gebruik van modellen als burn down en burn up is er ook veel aandacht voor de soft skills. Daarmee biedt PMI-ACP naar mijn mening een goede totaalaanpak en dat is dan dus ook waarom wij bij KWD voor deze leergang hebben gekozen.

kwd-projectmanager-erik-van-daalen-pagina

Je benadrukt de aandacht voor de soft skills. Is dat niet vanzelfsprekend dan voor Agile trainingen? Het gaat immers om een gedachtengoed en niet alleen maar om methoden en technieken. Sterker nog: het Agile Manifesto benadrukt juist “Mensen en hun onderlinge interactie boven processen en hulpmiddelen”.

Dat klopt maar helaas gaan niet alle opleidingen hier even goed mee om. PMI-ACP juist wel: uitgangspunt hierbij is dat het er om gaat om succesvol te zijn. Hoe pak ik een Agile project op en hoe kan ik het combineren met traditionele projectmanagementmethoden en software development technieken. Hierbij gaat het om een combinatie van kennis en kunde van het Agile gedachtengoed met die van projectmanagement en in beide gevallen is het mensenwerk. Je hebt natuurlijk kennis en kunde van methoden en technieken nodig maar als je niet met mensen kan omgaan, heb je een uitdaging. ACP gaat in op de verschillende rollen binnen Agile, wat er van je verwacht wordt en vooral ook: welke mindset hoort daarbij.

Daarnaast gaat ACP ook nadrukkelijk in op de rol van de projectmanager die in veel andere opleidingen niet of nauwelijks aan de orde komt. Daarbij wordt vaak uitgegaan van het zelforganiserende team en dan is er geen projectmanager meer nodig. Dit vind ik persoonlijk echt te kort door de bocht. In de praktijk zijn deze teams vaak weer onderdeel van een groter samenhangend geheel en zijn er veel onderwerpen die vooral het proces verstoren als je deze aan het team over laat en dat komt de effectiviteit niet ten goed. Er is dus wel degelijk een rol voor de projectmanager. ACP zorgt voor de samenhang tussen projectmanagement-niveau en die op team-niveau. Vandaar ook de link naar KWD en de rol van de projectmanager in agile projecten.

Er is nu weer een nieuwe groep KWD’ers gestart met deze leergang. Is er vanuit de opdrachtgevers van KWD ook behoefte of is dit iets dat intern blijft? En voor wie is de leergang nou eigenlijk interessant? Je geeft aan dat alle rollen binnen een Agile project aan bod komen dus daarmee kan het juist ook interessant zijn voor een grotere groep.

Als je deze leergang volgt dan voldoe je aan de eisen voor certificering als je dit kan combineren met voldoende praktijkervaring. Certificering gebeurt door PMI-ACP en niet door KWD zelf. Daarmee is de leergang dus bij uitstek interessant voor projectmanagers. Zo’n 80% van de medewerkers van KWD heeft de leergang al gevolgd of zijn er mee bezig.

Ook bieden we de leergang aan onze klanten aan; dit gebeurt nu ook al bij o.a. een verzekeraar waarbij ik de leergang in-house geef. De primaire doelgroep van de leergang zijn projectmanagers en programmamanagers maar ook anderen die betrokken zijn bij projecten zoals portfoliomanagers en PM-bazen. Je leert hierbij veel meer over agile werken zonder je vast te pinnen op één methode zoals bijv. Scrum. Tijdens de training is de mogelijkheid om te sparren over de praktijk situatie van de klant en hoe pas ik Agile werken toe. Veel PM-bazen en opdrachtgevers worstelen over hun rol in Agile development en juist voor hen kan het dus ook interessant zijn om je eens goed in de volle breedte van het Agile gedachtengoed te verdiepen.

Dan nog even een laatste vraag: we hebben het over een leergang, hoeveel tijd ben je hier aan kwijt als je deze gaat volgen?

De leergang omvat 6 dagdelen die klassikaal worden gevolgd met daarnaast zelfstudie. Afhankelijk van wel of niet certificeren scheelt de inspanning daarvoor sterk. Je moet in ieder geval rekenen op behoorlijk wat leeswerk omdat je de stof voorafgaand aan de bijeenkomsten al moet hebben doorgenomen. Hoeveel tijd dit kost, verschilt per persoon. Wil je het globaal doornemen dan kost het natuurlijk veel minder tijd dan wanneer je je wil certificeren. Maar hoe je diep je ook gaat: het zorgt in ieder geval voor een flinke verdieping en verbreding van je kennis over het Agile gedachtengoed.

Geïnteresseerden in Agile, een Agile workshop of de PMI-ACP leergang kunnen uiteraard contact met ons opnemen. Dat kan via ons contactformulier of telefonisch. Wij komen dan graag vertellen wat de mogelijkheden zijn.

Wil je weten of Agile ook iets voor jouw organisatie is? Lees dan zeker ook ons boek “Agile: Geschikt/Ongeschikt”.

Over PMI: PMI is een not-for-profit organisatie voor projectmanagement. PMI ontwikkelt en onderhoudt o.a. standaarden en trainingen, verzorgt certificering van projectmanagers en biedt netwerk-mogelijkheden waarbij ook in Nederland een locale vertegenwoordiging is. Voor meer informatie over PMI: www.pmi.org

Blogdetails

28-10-2016
Blog
  • Ferdy Meijboom

    Senior Project- en Programmamanager

    Project-, programma- en lijnmanager die sterk is in het vertalen van business ambitie naar concrete plannen en het daadwerkelijk realiseren daarvan. Bruggenbouwer tussen business en ICT. Zet mensen in beweging en realiseert blijvende verandering.

    Meer over Ferdy Meijboom

  • Ferdy Meijboom

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht