Juiste dosis Agile zorgt voor succesvolle software

Agile is de laatste jaren hét toverwoord voor projecten, met name gericht op softwareontwikkeling. De agile aanpak maakt een succes van ieder ontwikkeltraject, lijkt het adagium. Maar is dat wel zo?

 

De publicatie “Juiste dosis agile zorgt voor succesvolle software” van Raymond Binnendijk en Michiel Nijhof in de Computable (December 2013) maakt duidelijk dat het niet zo eenvoudig is om de beste ontwikkelaanpak te kiezen, omdat Waterval- en Agile-adepten vaak lijnrecht tegenover elkaar staan, en niet openstaan voor nadelen en beperkingen van hun ‘eigen’ methode. Vraag is echter of een Agile aanpak goed past bij iedere opdracht.

Om antwoord te geven op deze vraag bespreken de auteurs onderstaande stellingen waarmee men in de praktijk vaak geconfronteerd wordt:

 1. Alleen de pure watervalmethode is geschikt voor projecten met een fixed price/fixed date/fixed scope.
 2. Agile kan alleen als de teamleden met zijn allen in één ruimte zitten.
 3. Agile kijkt alleen naar de korte termijn en is dus niet geschikt voor projecten of producten met een lange looptijd.

De conclusie van de auteurs na het uitwerken van deze stellingen luidt kortgezegd als volgt: succesvolle projecten kennen vaak een pragmatische mix van waterval en Agile invloeden. De context bepaalt de optimale mix.

Dat is exact de conclusie die KWD in een aantal trajecten heeft getrokken en waar de praktijkinvulling van collega Martijn van Nierop een voorbeeld van is.

Blogdetails

05-06-2015
Artikelen
 • Dennis Barendse

  Senior Projectmanager

  Een resultaatgerichte en gedreven projectmanager die pragmatisch en nuchter van insteek is. Projecten in de financiële en zakelijke dienstverlening, het onderwijs en handel/logistiek maken deel uit van zijn ruime ervaring. Vergeet nooit de mens achter de projectmedewerker en schakelt op alle managementniveaus.

  Meer over Dennis Barendse

 • Dennis Barendse

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht