Een kwestie van Kunnen, Willen en Durven

Dit is het laatste artikel in het drieluik over projectpolitiek. Dit derde artikel geeft een antwoord op de vraag ‘Hoe (beter) om te gaan met projectpolitiek?’. Want een ding is zeker: projectpolitiek is een gegeven en daar moet je mee leren omgaan.

 

In het eerste artikel hebben we laten zien dat vrijwel elk project een politieke component bevat. Aan de hand van de projectpolitiek barometer kan iedereen zelf het politieke gehalte van zijn/haar project in beeld brengen. Het tweede artikel, over de positie van de projectmanager in de politieke jungle, toont aan dat projectmanagers over de juiste voelhorens beschikken om politieke signalen te herkennen, maar bij het omgaan met politiek vaak niet kiezen voor een aanpak die het beste past bij de gegeven politieke situatie.

Je politieke positie bepalen

Je bent projectmanager en constateert dat er in je project behoorlijk wat politiek speelt. Je komt er ook achter waar dat politiek gedoe vandaan komt. Je vindt dat vervelend en merkt dat je in bepaalde discussies steeds de boot mist en dat je telkens weer dingen ‘overkomen’. Waar die discussies ook over gaan (budgetten, resources, planningen, enzovoort) of met wie ze worden gevoerd (je opdrachtgever, de enterprise architect, de accountmanager van de leverancier), steeds weer heb je het gevoel dat de aap uiteindelijk op jouw schouder zit en dat je in een positie bent gemanoeuvreerd die je eigenlijk niet wilt. Je bent een speelbal geworden in het politieke spel. De vraag is of je dat wilt en of je door anderen in een positie wilt worden gedwongen. Wil je niet liever zelf aan de bal blijven en je eigen positie bepalen? Waarschijnlijk wel, maar de vraag is dan: hoe doe je dat, wat moet je veranderen om zelf je positie te kiezen en niet een positie toegewezen te krijgen? Deze vraag en het antwoord hierop is de kern van dit artikel.

Artikel aanvragen

Wilt u dit laatste artikel in een reeks van drie in zijn volledigheid lezen? Vraag het dan aan via onderstaand formulier.

 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Blogdetails

25-04-2015
Publicaties
  • Ronald Kappert

    Senior Projectmanager

    Scherp analyserend manager met drive om oplossingen te (laten) creëren. Werkt graag aan projecten met een organisatiebrede impact, ook op internationaal niveau. Vanuit structuur en overzicht werkt hij aan effectief vormgegeven projecten. Hij stelt resultaat centraal en denkt kritisch mee over wat dat praktisch betekent.

    Meer over Ronald Kappert

  • Ronald Kappert

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht