De projectaanpak: projectresultaat boven methodiek

“Is de Agile methode toepasbaar in mijn project?”.

Deze veel gehoorde vraag van opdrachtgevers, projectmanagers en lijnmanagers komen we bij KWD regelmatig tegen bij onze opdrachtgevers. Belangrijk is dat je het projectresultaat centraal stelt en je projectaanpak kiest op basis van organisatie- en projectfactoren. Deze aanpak kan een combinatie zijn van verschillende methoden. Om deze keuze te kunnen maken is het belangrijk dat je als projectmanager niet alleen de methode kent maar ook het gedachtegoed.

 

Combineer en varieer met Agile

Wees niet bang om moderne methoden gebaseerd op Agile met een klassieke methode te combineren. Reflecteer regelmatig gedurende het project of de aanpak nog leidt tot het gewenste resultaat. Het vraagt om durf om gedurende de looptijd van het project je aanpak tussentijds bij te stellen. Alles voor het projectresultaat.

Waterval met Agile gecombineerd

KWD heeft uiteenlopende en succesvolle ervaringen met het combineren en variëren van methoden in één project. Zoals collega projectmanager Martijn van Nierop, die in een eerder KWD bulletin hierover een artikel publiceerde: Enterprise Agile – een praktijkinvulling. Martijn switchte tijdens zijn project van methode (van scrum naar waterval) om het vastgelopen en overgenomen project weer op de rit te brengen. Hij combineerde succesvol waterval in de Definitiefase met Scrum in de Uitvoeringsfase.

Stapsgewijze Agile implementatie

Meerdere variaties in één project behoort ook tot de mogelijkheden. Een KWD collega koos voor de weg van geleidelijkheid in zijn project. Hij leerde de organisatie eerst werken met de nieuwe software realisatie methode en de aanpak was op een waterval manier. Vervolgens schakelde hij over naar een Rapid Application Development aanpak om het team te laten wennen aan een agile manier van werken. In de laatste stap schakelde het team volledig over op een agile manier van werken met SCRUM.

De bepalende factor voor de projectaanpak was hier het aanpassingsvermogen van het projectteam. De projectaanpak werd in meerdere stappen aangepast om diverse organisatie- en projectveranderingen door te kunnen voeren.

Durf is het motto

Mijn overtuiging is dat Agile verder gaat dan een methode, maar veel meer een gedachtegoed waar je naar leeft en werkt. Persoonlijk neem ik het gedachtegoed uit het Agile manifesto als uitgangspunt in het combineren van verschillende methoden.

Wat mij betreft is niet de vraag óf je de Agile methode kunt toepassen, maar meer de mate waarin je het toepast gedurende je project. En dat vraagt om durf.

Ik wens je veel durf toe!

Blogdetails

28-10-2015
Artikelen
  • Erik van Daalen

    Senior Project Manager

    Pragmatische zelfstartende traditioneel / agile projectmanager die zich kenmerkt door zijn drive, besluitvaardigheid en duidelijkheid. Analyseert vraagstukken snel, scherp en gestructureerd. Neemt ownership, heeft oog voor ieders belangen, en zorgt voor verbinding binnen en buiten zijn projectorganisatie.

    Meer over Erik van Daalen

  • Erik van Daalen

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht