Commissie Elias wijst ook opdrachtgever als succes-actor aan

Commissie Elias trok recent zeer kritische conclusies over de manier waarop opdrachtgevers leiding geven aan grote IT-projecten bij de overheid. In dit artikel reageren Fred Heemstra en Gerard Meijer hierop.

  • 24-04-2015
  • Publicatie

Hoogleraar Fred Heemstra ziet regelmatig opdrachtgevers die moeite hebben om hun project goed te besturen, binnen en buiten de overheid. Niet elke lijnmanager beschikt over de kennis, vaardigheden, managementpositie en tijd om als opdrachtgever een project tot een succes te maken.

KWD-directeur Gerard Meijer noemt belangrijke succesfactoren waarin de opdrachtgever een bepalende rol heeft, zoals een glasheldere en scherp geformuleerde vraagstelling en doelstelling van een project. Met politiek geformuleerde doelstellingen, slecht geformuleerde eisen, vage eindresultaten, het ontbreken van kwantificering, en het niet aanwijzen van acceptanten wordt in het begin van een project al de kiem voor een mislukking gelegd. Meijer noemt maatregelen om dit te voorkomen.

Ook de opdrachtgever die akkoord gaat met een beschikbare in plaats van de meest geschikte projectmanager, maakt een cruciale fout. Passen het track record en de persoonlijkheid van de projectmanager wel bij het project?

Het volledige artikel “Commissie Elias wijst ook opdrachtgever als succes-actor aan” is gepubliceerd op overondernemen.com

  • Eugène Penders

    Senior Projectmanager

    Pragmatische projectmanager die zich kenmerkt door oplossingsgerichtheid, besluitvaardigheid en duidelijkheid. Analyseert vraagstukken snel, scherp en gestructureerd. Neemt ownership, heeft oog voor belangen van betrokken partijen, en zorgt voor structuur en verbinding binnen zijn projectorganisatie.

    Meer over Eugène Penders

  • Eugène Penders

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 030 – 600 47 79 Stuur ons een bericht