KWD in gesprek met Wim Schuurmans

We spreken met Wim Schuurmans, Senior Projectmanager bij KWD Resultaatmanagement. Wim is medewerker van het eerste uur en naast zijn inzet als projectmanager bij klanten is hij binnen KWD ook mede verantwoordelijk voor werving en selectie van nieuwe collega's.

 

In zijn rol als projectmanager loopt Wim geregeld tegen dilemma’s aan en daarnaast zijn dilemma’s onderwerp van gesprek tijdens de selectieprocedure wanneer Wim kandidaten spreekt.

Ben je onlangs in een project tegen een duidelijk dilemma aangelopen? Zo ja, wat was het dilemma?

“Een interessant dilemma was van inhoudelijke aard. De ICT organisatie van de klant hield dogmatisch vast aan een systeemarchitectuur welke uiteindelijk de performance en klantvriendelijkheid van de applicatie negatief beïnvloedde. Als PM was ik ingehuurd door de ICT organisatie en die wilde een afwijking van de architectuur niet bespreekbaar maken. Het dilemma was hoe hiermee om te gaan. Buiten de ICT organisatie om de business opdrachtgever informeren en mobiliseren vond ik niet ethisch. De architectuur handhaven zou resulteren in een slechte acceptatie. Duidelijk was dat afwijken van de architectuur als doodzonde werd beschouwd.”

Kun je aangeven hoe je daarmee om ging? Wat waren we je beweegredenen?

“Ik heb er in dit geval voor gekozen aan de ICT opdrachtgever te laten weten dat ik de opdracht zou teruggeven als werd vastgehouden aan de architectuur terwijl ik het de business niet kon uitleggen. Uiteindelijk heeft dit ertoe geleid dat het project tijdelijk is stilgelegd en ik ben ingezet op een ander project bij dezelfde klant.”

In je rol als werver spreek je kandidaten voor onze vacatures. Wat voor rol spelen dilemma’s in die gesprekken?

“Elke ervaren PM is wel eens tegen dilemma’s aangelopen. In mijn gesprekken stel ik altijd ongeveer dezelfde vragen als die jij me net stelde. Het is interessant om te horen wat een kandidaat als dilemma ziet en hoe hij ermee is omgegaan. Dat geeft een indruk van de volwassenheid van de kandidaat op meerdere gebieden.”

Wat zegt het over een kandidaat wanneer hij/zij duidelijke voorbeelden kan benoemen?

“Je merkt al snel of voorbeelden werkelijk uit de praktijk komen of zijn verzonnen. Ook de resultaatgerichtheid en integriteit van de kandidaat spelen vaak een rol in de wijze waarop met dilemma’s wordt omgegaan. Dat vergt natuurlijk wel een goed beoordelingsvermogen om het waarheidsgehalte van de antwoorden te beoordelen. Maar daar krijg je in de loop der tijd wel een goede neus voor.”

Geïnteresseerd in een functie als projectmanager bij KWD waarin je kunt aantonen dat het hanteren van dilemma’s één van je basisvaardigheden is? Kijk dan hier en neem contact met ons op.

Blogdetails

17-03-2014
Blog
  • Dennis Barendse

    Senior Projectmanager

    Een resultaatgerichte en gedreven projectmanager die pragmatisch en nuchter van insteek is. Offshoring trajecten en Agile projecten, vooral in de financiele dienstverlening, maken deel uit van zijn ruime ervaring. Vergeet nooit de mens achter de projectmedewerker en schakelt op alle managementniveaus.

    Meer over Dennis Barendse

  • Dennis Barendse

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht