KWD in gesprek met Gert-Jan Bes

Met de komst van Gert-Jan Bes werd KWD enkele maanden geleden versterkt met een ervaren projectmanager die tevens gecertificeerd Scrummaster is.

 

In de afgelopen jaren heeft Gert-Jan vooral leiding gegeven aan ‘online’-projecten. Zo heeft hij een iPad-applicatie voor het jaarverslag van Friesland Campina ontwikkeld, en een project geleid om 20 websites van Strukton en haar deelbedrijven te vervangen. Bij FloraHolland heeft hij met zijn Scrumteam een nieuwe website en klantenportaal ontwikkeld.

dia

Voor Gert-Jan’s project won FloraHolland in 2013 de DIA-award voor het beste online B2B-platform, met de volgende motivatie van de jury: ‘In een zeer traditionele bedrijfstak is FloraHolland zich op tijd bewust geworden dat innovatie van levensbelang is. Met de oplossing is een grote verandering en verschuiving van fysiek naar virtueel handelen bereikt. Een terechte winnaar omdat de case laat zien dat ook traditionele bedrijven zich kunnen vernieuwen.’

Begin 2014 trad Gert-Jan in dienst bij KWD Resultaatmanagement. Hij is direct aan de slag gegaan bij Electrabel, onderdeel van GDF Suez, waar hij een project heeft geleid om zonnepanelen voor consumenten in de markt te zetten. Sinds die productintroductie is Gert-Jan als projectleider actief in een groot ERP-systeem waarin ook KWD collega’s Luuk Ketel en Ronald Kappert werkzaam zijn.

Gevraagd naar zijn ervaringen met Scrum komt Gert-Jan met de volgende inzichten:

 • De communicatie in een klein Scrumteam dat in sprints (2 tot 4 weken) ontwerp-, bouw- en testwerkzaamheden doorvoert, verloopt buitengewoon efficiënt en goed. Waar in de traditionele watervalmethode veel documenten nodig zijn om inzichten vast te leggen en over te dragen, vindt communicatie in Scrumteams grotendeels in zeer korte overleggen en in de werksituatie plaats.
 • Om Scrum effectief te kunnen inzetten, is cruciaal dat er een Product owner met voldoende mandaat is die de snelle beslissingen kan nemen die het Scrumteam nodig heeft. Gert-Jan’s project bij FloraHolland was mede succesvol doordat de Product owner beschikte over gedegen kennis en een goed netwerk in de organisatie, waardoor hij ideeën en issues snel en goed met stakeholders en andere betrokkenen kon afstemmen.
 • De transparantie in een Scrum-project is hoog. Dagelijkse stand-ups geven het team, de Product owner en de Scrummaster een goed beeld van de status. De demo’s aan het einde van iedere Sprint bieden de stakeholders inzicht en invloed in de software die is opgeleverd. Een sprint-einde is ook een goed meetmoment of de geplande voortgang is gerealiseerd.
 • Om geld en resources voor een project vrij te maken willen de meeste organisaties eerst inzicht krijgen wat een project gaat opleveren en kosten. Scrum ‘volgens het boekje’ kent alleen bij de start van een Sprint een techniek om de omvang van het werk in kaart te brengen (sprint planning). Als tevoren inzicht in kosten en baten nodig is, dan voert Gert-Jan in de eerste sprint een vooronderzoek uit, waarin het eindresultaat in kaart wordt gebracht dat het team voor het gevraagde budget verwacht te kunnen opleveren.

kwd-projectmanager-gert-jan-bes-profielAl met al ervaart Gert-Jan Scrum als een uitstekende methode voor softwareontwikkeling waarmee hij goede resultaten heeft geboekt, en die prima ook prima kan samengaan met projectmanagement-methodes zoals Prince2.

Blogdetails

15-04-2014
Blog
 • Eugène Penders

  Senior Projectmanager

  Pragmatische projectmanager die zich kenmerkt door oplossingsgerichtheid, besluitvaardigheid en duidelijkheid. Analyseert vraagstukken snel, scherp en gestructureerd. Neemt ownership, heeft oog voor belangen van betrokken partijen, en zorgt voor structuur en verbinding binnen zijn projectorganisatie.

  Meer over Eugène Penders

 • Eugène Penders

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht