KWD in gesprek met Daniël Verhoop

Daniel Verhoop werkt sinds 2006 als project- en programmamanager bij KWD. Afgelopen 4 jaar heeft hij ERP-pakketimplementaties binnen de onderwijsinstellingen Albeda College en ROC van Flevoland gerealiseerd. Hij is momenteel bezig met een ERP-pakketimplementatie bij ROC van Amsterdam.

 

Introductie

Voordat Daniël bij KWD kwam werken was hij verantwoordelijk voor onder andere de projectmanagement-afdeling van Nashuatec Farrington (tegenwoordig onderdeel van Ricoh).

Daniël heeft als projectmanager, vanuit zowel leveranciers- als klantrol, een groot aantal pakketimplementaties in de branches productie, logistiek, financieel, gezondheidszorg en overheid uitgevoerd. Afgelopen 4 jaar heeft hij ERP-pakket-implementaties binnen de onderwijsinstellingen Albeda College en ROC van Flevoland gerealiseerd. Hij is momenteel bezig met een ERP-pakketimplementatie bij ROC van Amsterdam.

We stellen Daniël een drietal vragen over pakketimplementaties en zijn ervaringen binnen het onderwijs.

Waar denk jij als eerste aan bij een pakketimplementatie?

“Het draait hier om de implementatie van ‘standaard’ softwarefunctionaliteit, waarbij je bijvoorbeeld kunt denken aan een ERP-pakket voor de algehele bedrijfsvoering, een CRM-pakket om de klantcontacten te stroomlijnen, of een informatie-ondersteunend pakket zoals een DMS. 

Belangrijk is natuurlijk wat de omvang en complexiteit van een implementatie is. Daarvoor kijk ik naar factoren zoals het aantal eindgebruikers, de impact op de processen en de ICT-infrastructuur van een organisatie.”

En hoe zit het dan met maatwerk?

“Ik noem een project naar wat het is. Als je spreekt over een pakketimplementatie, dan ga ik er vanuit dat dit project zich richt op het implementeren van bestaande functionaliteit. Natuurlijk kan het nodig zijn om veel maatwerk te ontwikkelen en te implementeren, maar dan noem ik het liever een software-ontwikkelproject. Zo’n project vraagt om een andere opzet en besturing dan een pakketimplementatie.

In de praktijk zien we soms dat een project dat standaardfunctionaliteit van een pakket zou implementeren, onbedoeld leidt tot de ontwikkeling en implementatie van veel klantspecifiek maatwerk, zonder duidelijk de consequenties te overzien. Vaak zie je als oorzaak dat de pakketselectie niet grondig is uitgevoerd, of dat er onvoldoende bereidwilligheid is om de bedrijfsprocessen aan te passen.

Een vaak onderschatte succesfactor is de implementatieconsultant met voldoende overtuigingskracht en kennis van de processen en software, die goede oplossing kan aandragen zonder onnodig maatwerk.”

Wat maakt een pakketimplementatie binnen het onderwijs anders?

“Onderwijsorganisaties leunen vaak sterk op het onderwijzend personeel, die graag controle willen houden over hun eigen werk. Het doorvoeren van veranderingen binnen het onderwijs vereist dan ook een bepaalde strategie.

Bij pakketimplementaties in het onderwijs is het daarom extra belangrijk om voor ieder procesgebied een proceseigenaar te benoemen die in de onderwijsorganisatie een onbetwist inhoudelijk gezag heeft, of anders tenminste een duidelijk zichtbare en directe relatie heeft met diegene die dat gezag heeft. Hij of zij is verantwoordelijk voor de functionele geschiktheid en inrichting van een pakket, en heeft een belangrijke rol vanaf de pakketselectie tot en met het doorvoeren van de veranderingen op de werkvloer.

Bij het onderwijs staan inhoud en kwaliteit hoog in het vaandel. Als je niet oppast, sterven implementatieprojecten hierdoor onbedoeld in schoonheid. Voor mij is belangrijk om dan gezond tegenwicht te bieden, door te sturen op korte termijn resultaten, tijd en geld bij zowel de eigen organisatie als bij de leverancier.”

Heeft u vragen of heeft u hulp nodig bij pakketimplementaties binnen uw organisatie, neem dan contact op met KWD.

Blogdetails

01-07-2014
Blog
  • Eugène Penders

    Senior Projectmanager

    Pragmatische projectmanager die zich kenmerkt door oplossingsgerichtheid, besluitvaardigheid en duidelijkheid. Analyseert vraagstukken snel, scherp en gestructureerd. Neemt ownership, heeft oog voor belangen van betrokken partijen, en zorgt voor structuur en verbinding binnen zijn projectorganisatie.

    Meer over Eugène Penders

  • Eugène Penders

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht