Hoera, ik heb een dilemma

Bij het managen van projecten wordt je als projectmanager voortdurend geconfronteerd met dilemma’s. En volgens ons eigen boekje over dilemma’s moet ik daar blij mee zijn. Want dat betekent dat ik bij de kern van de problematiek ben aangekomen. Nou, soms ben ik helemaal niet blij. Want een dilemma is net een Matroesjka-poppetje: als je de ene hebt opgelost dan komt de volgende tevoorschijn.

 

Zo had ik laatst het dilemma “wel/geen scope uitbreiding”. Niet uitbreiden betekende binnen tijd/geld het project afronden. En een lagere klanttevredenheid. Wel uitbreiden betekende aanpassing van de plannen en hogere klanttevredenheid. In harmonie besloot de stuurgroep tot uitbreiding van de scope. Bij de aanpassing van de plannen bleek echter dat de ICT-afdeling op het nieuwe go-live moment een technische freeze wilde plannen… En zo puzzel je door tot het einde van je project en alle dilemma’s zijn beslecht.  Dus eigenlijk manage je geen project maar los je voortdurend dilemma’s op. Waarbij het de kunst is om de belangen van je project voorop te stellen met behoud van relaties.

Kijk en dat vind ik nou geen dilemma: de focus op mijn project houden. Dat is toevallig mijn vak, een geweldig mooi vak: Projectmanager!

Blogdetails

17-03-2014
Column

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht