Terugblik KWD Vakdag 2011

Op 1 november waren meer dan 90 projectmanagement professionals op onze uitnodiging te gast op de vijfde KWD Vakdag. De jaarlijkse KWD Vakdag heeft als doel om met ervaren vakgenoten kennis en ervaringen uit te wisselen. 

 

In de sfeervolle ambiance van  het kasteel de Hooge Vuursche in Baarn werden de gasten getrakteerd op een actieve en informatieve middag, met als thema “Besturen van Complexe Projecten”. Afsluitend was er een netwerkborrel met een warm en koud buffet. Getuige de positieve reacties van de deelnemers kijken we terug op een succesvolle lustrumeditie.

Programma

Het besturen van projecten, en met name complexe projecten, is een thema dat boeit omdat het veel van de projectmanager vraagt.

Key note spreker Toine Straathof benoemde de aanwezigheid van de complexiteitsfactoren in zijn programma’s zelfs als leuk. Middels de metafoor van zijn zeezeilreis behandelde Toine zijn negen basisprincipes. Met het toepassen van die basisprincipes vergroot je de kans op succes dramatisch, is zijn ervaring.

In twee parallelsessies konden de gasten zelf hun kennis en ervaring delen en vergroten. In parallelsessie 1 werd gediscussieerd hoe de complexiteit in projecten kan ontstaan, maar met name hoe je die complexiteit kan reduceren met complexiteitsdempers. De werkvorm was brain writing. Met deze werkvorm borduurt de ene groep voort op ideeën van een andere groep. Op grote vellen wordt de kennis vastgelegd en gedeeld.

In parallelsessie 2 ging het over Politiek als complexiteitsverhogende factor. Een aansprekende factor omdat in de enquête onder de deelnemers Politiek als de belangrijkste complexiteitsfactor  voor projecten scoorde.  Als werkvorm werd hier gekozen voor Marktplein. In deze werkvorm wordt eerst in teams één mening gevormd over drie keuzeantwoorden op een stelling. De woordvoerders verdedigen hun antwoord dan staande en plenair. Een panel  bestaande uit de ervaren managers  Louis Baartmans (Rijkswaterstaat), Jasper Reyman Hinze (KLM) en Gerard Meijer (KWD), gaf een eigen mening op de stelling, maar werd ook door de teams uitgedaagd. Vastgesteld wordt dat iedereen het als een normaal onderdeel van zijn project beschouwt, het als een belangrijkste succesfactor ziet, maar ook dat een minderheid het als echt leuk ervaart en voor  het echte harde politieke werk de stuurgroep inzet.

Resultaat

Aanwezig waren bijna 100 projectmanagement professionals van meer dan 50 verschillende bedrijven. Een deelnemerslijst waar we trots op zijn.

Een paar citaten uit hun reacties:

  • “Eerste keer hier, boven verwachting”
  • “Vijfde keer op rij, en telkens van dezelfde kwaliteit, ik kom hier graag, ga vooral door !”
  • “Ben een jaar lang niet op dit soort evenementen geweest, vandaag toch maar weer eens geprobeerd en ben eeeruug blij dat ik ben gegaan”

Ingrediënten voor succes

De KWD Vakdag bouwt voort op een aantal inmiddels vaste ingrediënten (hygiënefactoren?!): een aansprekend  projectmanagement thema, een topspreker, een sfeervolle en toch functionele locatie, werkvormen om actief kennis en ervaringen te delen, zalig(s)makende catering en voldoende ruimte om collega professionals te  kunnen ontmoeten.  

Getuige de hoge opkomst en goede reacties van zowel oudgediende gasten als ook veel nieuwe gezichten zijn dat ingrediënten om een succesvol resultaat neer te kunnen zetten.

Arjan Jonker en Gerard Meijer, de beide directeuren van KWD, kijken tevreden terug op deze vijfde editie: “En zo voelt dat ook: professionele trots en geweldig genieten van al die vakmensen die de moeite nemen om naar de KWD-vakdag te komen en daar dan van leren en hun waardering voor uitspreken…op naar de volgende reeks van vijf!

 

Blogdetails

07-11-2011
Blog

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht