Terugblik KWD Vakdag 2010

De vierde KWD Vakdag, gehouden op 2 november 2010, was een groot succes. Doel was de deelnemers een gevarieerd programma te bieden, waarin kennis en ervaring delen over het vakgebied projectmanagement centraal stond. Daarnaast was volop ruimte om in een prettige, ongedwongen sfeer te netwerken.  Het thema van deze Vakdag was “De opdrachtgever en projectmanager in balans”.  

 

Ruim 80 projectmanagers en hoofden projectmanagement uit ons netwerk namen deel, afkomstig uit meer dan 40 verschillende bedrijven en instellingen. Als decor diende kasteel De Hooge Vuursche in Baarn.

De opdrachtgever en projectmanager in balans

Toen KWD in 2007 begon met de vakdagen, waren we allereerst op zoek naar een visie op het vak projectmanagement. Die hebben we gekregen van Hennie Wesseling, de toenmalige CIO van TNT Post. Vervolgens constateerden we – net als veel anderen om ons heen – dat in het vak nog wel iets te verbeteren valt, oftewel dat er behoefte was en is aan professionalisering. Alexander Baas, CIO van SNS Bank, heeft ons daarom in 2008 zijn kijk gegeven op de handel en wandel van de professionele projectmanager. In 2009 hebben we de veranderingen van de afgelopen jaren in het vak projectmanagement centraal gesteld. Dit aan de hand van Willem Groenland, toenmalig CIO van Bol.com, die ons een toelichting gaf op de Agile-methode, oftewel het ontwikkelen van software in kleine stapjes in plaats van (te) grote stappen met risico op aansluitproblemen met de business. En nu, in 2010, hebben we de blik verder naar buiten gericht met ons volgende thema: “ De opdrachtgever en projectmanager in balans”.

Het programma: gastspreker en parallelsessies

Het programma bestond uit een gastspreker en twee parallelsessies. De gastspreker was dit jaar Mattijs ten Brink, Senior Vice President World Wide Operations bij Air France-KLM Cargo (zie foto). Het thema van zijn presentatie was ” Predicting is difficult, especially the future…..”  Mattijs liet zien wat de groeiende complexiteit, zowel in de industrie als in de ICT, betekent voor de project management aanpak en de rol van de opdrachtgever en de projectmanager hierin. Op basis van een recent project liet Mattijs zien dat in deze veranderende ‘wereld’ andere skills gevraagd worden van zowel de opdrachtgever als projectmanager en dat de nadruk meer en meer komt te liggen op het ‘samen doen’, waarbij men elkaar wederzijds aanvult om een project tot een succes te brengen.

Eén parallelsessie betrof een ronde tafel sessie waarin de deelnemers met elkaar in discussie gingen over het sturen op projectsucces. Vanuit de vragen “Wanneer vinden jullie een project succesvol?” en “Wanneer denken jullie dat de opdrachtgever een project succesvol vindt?” gingen de deelnemers met elkaar in discussie. Daarbij passeerden onderwerpen de revue als de rollen die betrokken zijn bij het sturen op projectsucces en de KPI’s waarop dan wordt gestuurd. De sessie werd afgesloten met een korte terugblik. De belangrijkste constateringen waren:

 • elke project-actor heeft zijn eigen beeld van succes
 • project succes wordt bepaald door meerdere factoren, afhankelijk per project
 • sturen op een project succes doe je samen

De andere parallelsessie betrof de sessie “ Bouwval gezocht”. Regelmatig wordt bij ICT-projecten en veranderingstrajecten de parallel met de bouwwereld gelegd, want daar gaat het toch allemaal veel beter? Op basis van een aflevering van het RTL programma “Bouwval gezocht” had KWD voor deze vakdag een ludieke case uitgewerkt waarin vraag-stukken tijdens een bouwproject werden aangehaald. In een inspirerende en humoristische sessie werden essentiële vraagstukken in projectsituaties behandeld aan de hand van illustratieve filmfragmenten, waarbij de deelnemers steeds konden kiezen uit een aantal stellingen. De Vakdag werd afgesloten met een borrel en dinerbuffet, waarbij de deelnemers de gelegenheid werd geboden met collega’s ervaringen uit te wisselen en te netwerken.

Waardering deelnemers

Niet alleen wij zelf, ook de deelnemers beschouwden de derde KWD Vakdag als een groot succes. De algemene waardering was een 8,0. Een score, kortom, waar wij trots op zijn! Een kleine greep uit de ontvangen evaluaties van de deelnemers:

 • “Een zeer goed georganiseerd ‘event’ waar je spelenderwijs ideeën en praktijkvoorbeelden met elkaar deelt”
 • “Zinvolle uitwisseling  en verbreding tussen junior en senior projectmanagers en diversiteit in organisaties en culturen”, “Houdt je scherp op het vakgebied van project- en portfoliomanagement”, “Leuk en inspirerend”,
 • “Ontspannen sfeer. Goed gekwalificeerd gezelschap. KWD mag trots zijn op zulke klanten en leads”
 • “Open houding van de deelnemers. Daarvoor was het ook het klimaat aanwezig.” 
 • “Een zeer interessante dag voor projectmanagement, goed en professioneel georganiseerd”.

Aan alle deelnemers: Enorm bedankt voor jullie aanwezigheid en inzet. Hopelijk tot KWD Vakdag 2011!

Blogdetails

03-11-2010
Blog
 • Dennis Barendse

  Senior Projectmanager

  Een resultaatgerichte en gedreven projectmanager die pragmatisch en nuchter van insteek is. Offshoring trajecten en Agile projecten, vooral in de financiele dienstverlening, maken deel uit van zijn ruime ervaring. Vergeet nooit de mens achter de projectmedewerker en schakelt op alle managementniveaus.

  Meer over Dennis Barendse

 • Dennis Barendse

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht