Vakblad Projectmanagement – Nr. 4

Voor projectmanagers, door projectmanagers

De vierde editie van het Vakblad Projectmanagement heeft als dragend thema: dilemma’s. Dit was niet gepland. Dit onderwerp is gaandeweg het praten over deze editie ontstaan en gaan groeien. Het zou te ver gaan om te zeggen dat kennelijk de tijd rijp was voor dit onderwerp. De tijd is namelijk altijd rijp (geweest) voor dilemma’s, want die zijn er altijd en vooral in ons vak projectmanagement. KWD heeft in 2012 het boek ‘Dilemma’s van de Projectmanager’ laten verschijnen en de inhoud daarvan is nog net zo actueel als toen.

 
 

Dit vakblad wil de kennis van projectmanagers mee laten groeien met de ontwikkelingen binnen projectmanagement. Daarom ging het in de artikelen in de eerste editie over agile, aangevuld met bijdragen over persoonlijk leiderschap en authenticiteit in deze agile wereld. Het hoofdartikel van de tweede editie liet zien dat we in deze eeuw steeds meer via de weg van projecten werken; natuurlijk volgens de principes van agile. Omdat in projecten de projectmanager altijd een cruciale rol speelt, worden ook artikelen geplaatst die gaan over de ontwikkeling van de harde en zachte skills van projectmanagers. Durf te experimenteren met je eigen creativiteit schreef ik in het vorige hoofdartikel. Nu in deze editie dus aandacht voor dilemma’s. Dilemma’s staan niet zelden centraal in projecten die verandering beogen. In het artikel van Remmelt van der Wal dat gaat over weerstand in veranderprojecten staat te lezen: ‘Weerstand is uitgestelde betrokkenheid. Van dilemma’s is te zeggen dat ‘Een dilemma uitgestelde kennis is’. Immers, wie alles weet kent geen dilemma’s. In geval van een dilemma is die kennis er nog niet of nog niet helemaal. Het ontwikkelen van deze kennis doet niemand alleen. 

De term dilemma duidt gewoonlijk een keuze aan uit twee of meer alternatieven, die even (on)aantrekkelijk zijn (bron: wikipedia). De keuze Dilemma’s kan daarom niet alleen op een logische basis gemaakt worden. De weg om uit een dilemma te geraken is dan ook vaak een zeer persoonlijke keuze. In een aantal artikelen en columns in deze uitgave wordt geschetst welke keuzes te maken zijn. Het beeld dat vaak gebruikt wordt bij een dilemma is dat van een aanvallende stier, waarbij je moet kiezen door welke hoorn je gespietst wilt worden. Klassiek is het verhaal dat Euripides schreef over koning Agamemnon die voor de keus wordt gesteld: zijn dochter Iphigenia offeren en de Trojaanse oorlog winnen, of haar sparen en de oorlog verliezen: kiest hij voor zijn land of zijn dochter? 

In eigen land snapten de mensen bij bierbrouwer Hertog Jan in 2004 heel goed dat iedereen een andere oplossing voor een dilemma kan hebben. De brouwer bracht in dat jaar het bier Dilemma van Arcen op de markt. Brouwer Gerard van den Broek van dit bedrijf had twee smaken van dit bier gebrouwen, waarvan slechts één zich in de toekomst Hertog Jan mocht noemen. Van elk van beide smaken kwamen er drie in een six pack. De consument mocht de lekkerste kiezen. Een half jaar later werd een derde smaak ‘Dilemma 2’ uitgebracht. Deze smaak ging met de winnaar van de eerste ronde (Karakter gedoopt) in een six pack. Karakter won, en hoort nu tot het assortiment van de bierbrouwer. Het laatste voorbeeld geeft mooi aan hoe moeilijk het kennelijk is om in een project de juiste keuzes te maken. Het laat ook zien dat goede keuzes nooit alleen worden gemaakt, maar meestal met anderen. 

Maar je moet wel een keuze maken. De key-actoren opdrachtgever en projectmanager zouden in hun projecten het volgende motto kunnen hanteren: you must make a Choice to take a Chance, or your project will never Change to success. Ofwel maak zelf een keuze, anders wordt de keuze door anderen of op een andere plaats gemaakt. Op de voorpagina van dit magazine staan inmiddels twee logo’s: van PMI en IPMA. Het is een bewuste keuze van KWD om nauw met anderen samen te werken in de professionalisering van het vakgebied projectmanagement. Dat is geen dilemma, maar een bewuste keuze van alle betrokken partijen. Inmiddels is de samenwerking tussen KWD en IPMA vastgelegd in een contract met een looptijd van drie jaar. Het contract omvat onder meer participatie in de redactieraad van het Vakblad Projectmanagement met een IPMA vertegenwoordiger. Ook is het overnemen van elkaars publicaties in Projectie en Vakblad Projectmanagement geregeld.

Luuk Ketel vormt samen met Ben Berndt, Jack van Grunsven, Peter Storm, Cok de Zwart en Leo Klaver de redactie van het Vakblad Projectmanagement.

Artikelen

Hieronder vind je een deel van de artikelen uit deze editie van het Vakblad Projectmanagement. Wil je ook een abonnement? Vul dan het formulier in op de pagina van het Vakblad Projectmanagement.