Vakblad Projectmanagement – Nr. 3

Voor projectmanagers, door projectmanagers

Als er iets naar voren komt in de artikelen in deze derde editie van het Vakblad Projectmanagement, dan is het wel dat het vak projectmanagement mee moet gaan met een wereld die ieder jaar weer anders wordt. Was het in de middeleeuwen bij de geboorte van iemand duidelijk hoe zijn of haar leven er aan het einde uit zou zien, anno 2018 is duidelijk dat dit niet het geval zal zijn. In ons vorig nummer hebben we gezien dat we in de eeuw van de projecten zitten en dat organisaties steeds meer via projecten hun slagkracht en nieuwe en andere benefits willen realiseren.

 
 

Verandering is leuk en uitdagend, maar kan ook zeer verwarrend zijn, ook – en misschien wel juist voor projectmanagers. Immers, zij moeten projecten afleveren die voor toegevoegde waarde gaan zorgen in een veranderende omgeving. Dat kan strijdigheid opleveren: hoe standvastig kun je als projectmanager zijn als je omgeving zelfs gedurende een project verandert? En wat werkt goed in een toekomst die nu nog onbekend is? In de rubriek ‘Quotes’ staat een mooie uitspraak van George Bernard Shaw: ‘The reasonable man adapts himself to the world, the unreasonable one persists in trying to adapt the world to himself. Therefore, all progress depends on the unreasonable one.’ Ik hou daarmee geen pleidooi voor onredelijkheid, maar wel een pleidooi voor creatief denken. Wees onredelijk tegen bestaande redelijkheid die zorgt voor verstarring. Niet denken en handelen vanuit een harmoniemodel om uiteindelijk in een zoutloos midden uit te komen, maar projectmanagers moeten diversiteit omarmen en de creativiteit zien in mensen die verschillend of anders zijn, zowel in gedrag als in hun meningen om uit dit krachtenspel synergie te verkrijgen nodig om waarde toe te voegen in en aan een project. (Lees zeker de column van onze nieuwe columnist en redactielid Peter Storm over dit onderwerp.)

Het zou onzinnig zijn te denken dat projectmanagers van nature agile zijn of goed met diversiteit kunnen omgaan: dat dient geleerd te worden. De vraag is natuurlijk: wie kan of moet projectmanagers leren agile te zijn? Wie moet en kan hen leren om creativiteit te zien in verschillen om vervolgens deze verschillen bij elkaar te brengen? Methoden en technieken zijn gemakkelijk te leren, en er zijn vele trainingsbureaus die nu zich helemaal op agile richten. De praktijk is ook een goede leerschool. Projectmanagers doen er goed aan om onbevangen en met een open mind in wat moeilijkere projecten te stappen, om zo te leren door te doen, leren door goed te kijken hoe een meer ervaren projectmanager functioneert. Kies niet de gemakkelijke weg en dit vakblad kan voor de professional dienen als inspiratiebron voor nieuwe ideeën of om lef te verzamelen om te experimenteren.

Evolutie

Maar krijgt een projectmanager zo voldoende bagage om de onbekende toekomst te trotseren? Mijn antwoord is nee. Een projectmanager moet ook meer en voortdurend zijn communicatieve vaardigheden verbeteren om verschillen bij elkaar te kunnen brengen om van synergie sprake te kunnen laten zijn. Een projectmanager moet ook zijn creatieve vaardigheden aanscherpen. Dus ja: leer een muziekinstrument spelen, volg cursussen op een theaterschool, ga schilderen, ga op dansles. Ga ook op zoek naar je eigen creativiteit en durf hiermee te experimenteren. Wat gaat er met mij als projectmanager gebeuren? Het antwoord ligt bij en in de projectmanager zelf. De wereld gaat zijn eigen gang en evolueert richting agile met zijn lossere structuren en minder strakke patronen. (Lees de column van Ben Berndt: die gaat hier ook over.) De projectmanager evolueert mee of maakt zichzelf overbodig. Agile maakt veel vloeibaar, bedrijven, maar ook de projectmanager. Zo zijn we weer terug bij het begin. De projectmanager is vanuit zijn vakmanschap ook zijn eigen projectmanager. Dit vakblad is voor hem bedoeld. Zeer verheugd zijn we dat PMI vanaf nu ook het Vakblad Projectmanagement steunt en ook een appèl doet op het vak. Vragen als ‘hoe leer ik het vak en hoe word ik beter in mijn vak?’, staan ook bij PMI hoog in het vaandel.

Luuk Ketel
(Luuk Ketel vormt samen met Ben Berndt, Jack van Grunsven, Leo Klaver, Peter Storm en Cok de Zwart de redactie van Vakblad Projectmanagement)

Artikelen

Hieronder vind je een deel van de artikelen uit deze editie van het Vakblad Projectmanagement. Wil je ook een abonnement? Vul dan het formulier in op de pagina van het Vakblad Projectmanagement.