Samen voor resultaat
In het 25-jarig bestaan van KWD hebben we kennis verzameld en nieuwe inzichten gecreëerd, samen met klanten en universiteiten. Op de 17e KWD Projectmanagement Vakdag in 2023 hebben we deze kennis gedeeld, met als thema ‘samen voor resultaat’. Tijdens de keynote vertelde Pieter van den Hoogenband hoe hij als zwemmer een team om zich heen verzamelde dat hem hielp om drievoudig Olympisch kampioen te worden, en hoe hij als Chef de Mission nu anderen ondersteunt om tot topprestaties te komen tijdens de Olympische Spelen. Daarnaast deelden KWD’ers hun inzichten over projectmanagement in 12 parallelsessies.
Accept, adapt, move on
Teams en topprestatiesPieter van den Hoogenband vertelde in de keynote over het belang van samenwerking in de sport aan de hand van zijn ervaringen als topsporter en als Chef de Mission van de Olympische Spelen van 2021. Naast het vieren van successen is omgaan met tegenslagen belangrijk. ‘Accept, adapt, move on’ is één van de motto’s van Van den Hoogenband. Als zwemmer verzamelde hij een dozijn experts om zich heen, variërend van een start- en keer-coach, een fysiotherapeut en een diëtist tot een neuroloog en een bewegingswetenschapper. Voor die innovatieve benadering was geld nodig, waarvoor hij bedrijven betrok. Zo creëerde hij een omgeving waarin hij optimaal werd ondersteund. En nu doet hij als Chef de Mission van het Nederlandse team hetzelfde voor anderen, in de wetenschap hoe belangrijk zo’n omgeving is voor de topsporters.
Leuke zoektocht
Eén van die parallelsessies behandelde ‘Resultaatgericht Sturen op Waarde’, het onderwerp van het nieuwste KWD-boekje. Bas van Tol, adviseur bij Politie Nederland, gaf hierin een inkijkje samen met KWD’ers Erik van Daalen en Martijn Brussen. Met oefeningen lieten ze zien dat ‘waarde’ altijd subjectief is, en afhankelijk is van de stakeholder die in een bepaalde situatie en op een bepaald moment ergens waarde aan toekent. Het is in die zin een wat ongrijpbaar begrip. In de vakliteratuur is hierover nog weinig te vinden. Toch is het wel mogelijk en waardevol om in gesprek te gaan over waarde, en om hierop te sturen.
Van Tol gaf hierbij als voorbeeld de herinrichting van een pand van de politie, HUB50. Hiervoor hebben gebruikers van het pand uit een lijst van negen waarden in overleg een top-3 opgesteld: het pand moest innovatief, flexibel en duurzaam worden. Bij designkeuzes werd vervolgens steeds de vraag gesteld hoe de keuze bijdroeg aan die drie waarden. Die werkwijze is goed bevallen en heeft bijgedragen aan een grote tevredenheid over het resultaat. Van Tol gaf aan te hebben geleerd dat het definiëren van waarde onontgonnen terrein is: “Het is een leuke zoektocht, en ook zwaar. Je moet het samen doen, want samen weten we iets meer.” Het nieuwe boekje van KWD bevat hiervoor meer voorbeelden en inspiratie.