GDF SUEZ NL

Case: Verhuizing datacenter – de winkel blijft open

September 2010 verhuisde het Nederlandse hoofdkantoor van Electrabel inclusief datacenter naar een nieuw pand  in Zwolle. Het datacenter bevat alle kritische applicaties ondersteund door IT infrastructuur die gebruikt worden om centrales draaiende te houden en dienstverlening aan klanten. Centraal bij deze verhuizing staat de minimale impact op de continuïteit van de business.

 

Resultaat

Roger heeft binnen het programma Voorsterpoort (verhuizing hoofdkantoor Electrabel Nederland) één van de meest kritische projecten gemanaged: de verhuizing van het 24/7-datacenter (bestaande uit het storage netwerk, een virtuele hosting platform op basis van VM-ware met ruim 150 virtuele servers en een 60-tal fysieke servers). De verhuizing van het datacenter is vlekkeloos en conform planning verlopen. Gedurende de verhuizing zijn er geen verstoringen geweest.

Het mooiste compliment werd gegeven door iemand die vroeg wanneer het datacenter verhuisd zou worden, terwijl deze al reeds was afgerond. Een betere invulling van “een verhuizing met minimale impact op de business” kan niet worden gerealiseerd.

Opdracht

Het programma Voorsterpoort had als doel om het hoofdkantoor naar een nieuw pand te verhuizen. De IT-afdeling was verantwoordelijk voor de verhuizing van de ongeveer 800 werkplekken en het datacenter. Het project “Verhuizing Datacenter” had als doel “een verhuizing met minimale impact op de business”.

Het project had een strakke deadline omdat het oude hoofdkantoor aan het eind van het jaar leeg opgeleverd moest worden.

Het datacenter bevatte het applicatielandschap met meer dan 200 servers, een storage infrastructuur, de complete back-up omgeving, een VOIP-telefonie centrale, het centrale netwerk met alle routers en switches.

Het project had verschillende uitdagingen. Eén ervan was dat er ruim 40TB aan data verhuisd moest worden. Wanneer de storage omgeving fysiek verhuisd zou worden betekende dit een groot bedrijfsrisico wanneer er wat met de storage omgeving zou gebeuren. Daarom heeft de KWD project manager een inruilconstructie . Op de nieuwe locatie werd een compleet nieuw storage omgeving opgeleverd. De data kon daardoor gekopieerd worden i.p.v. fysiek verhuisd.

Om ervoor te zorgen dat alle applicaties zonder enige business impact verhuisd werden, vond er nauwe afstemming met de business plaats. Voor elk systeem dat verhuisd moest worden een rollback en een fallback scenario bedacht. Als er tijdens de verhuizing iets mis ging moest het mogelijk zijn om terug te gaan naar de oude situatie. Voor het geval dat het terug gaan niet mogelijk was, was er een fallback scenario aanwezig.

Roger was als projectmanager verantwoordelijk voor de verhuizing van het datacenter. Het totale budget voor de verhuizing van het datacenter is een 0,5 miljoen euro, dit was exclusief de aanschaf van het nieuwe storage systeem. Het basis team bestond uit 15 specialisten en er waren drie onderaannemers.

Projectdetails

Infrastructuur
Energie

Ik kan zijn werk in dit traject het best aanbevelen aan de hand van het behaalde resultaat: Vlekkeloos. De business continuïteit is geen moment in gevaar geweest, in mijn ogen als klant het hoogst haalbare.

Marcel de Man, programma manager

Deel de case

  • Roger van der Heijden

    Senior Projectmanager

    Een pragmatische project manager, die op een prettige manier communiceert met de opdrachtgever, de stakeholders en zijn project team. Gaat op zoek naar het 'echte' probleem en blijft dit centraal stellen bij de uitvoering van het project zodat er niet afgeweken wordt van het doel.

    Meer over Roger van der Heijden

  • Roger van der Heijden

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht