Contact

KWD Vakdag 2021: Agile beyond the hype

15 Vakdagen, 30.000 boeken, 300 gasten, 55 medewerkers en 3 nieuwe directieleden. De 15e KWD Projectmanagement Vakdag vond plaats op 24 november 2021. Het thema was ‘Agile beyond the hype’. Daarnaast werd uitgebreid aandacht besteed aan verbinding op afstand. Het was weer een waardevolle manier voor vakgenoten om elkaar te ontmoeten en kennis te delen. Want zoals keynote speaker Jitske Kramer stelt: ‘Ieder groepje homo sapiens heeft dezelfde universele vragen. Met andere antwoorden.’

Verbinding op afstand

Verbinding op afstand was het onderwerp van de keynote door Jitske Kramer, en ook een opdracht voor de Vakdag zelf. In de weken vóór de Vakdag zijn de coronamaatregelen steeds verder aangescherpt en vlak daarna werd de avondsluiting van kracht. Het evenement kon gelukkig in iets aangepaste vorm doorgaan met inachtneming van de geldende coronamaatregelen. Evengoed hebben we ervoor gekozen om deelnemers ook de mogelijkheid te bieden sessies online bij te wonen via livestreams. Hiervan hebben 130 geïnteresseerden gebruik gemaakt.

We doen het samen

Arjan Jonker en Gerard Meijer hebben tijdens de opening van de Vakdag aangekondigd afscheid te nemen als directeur van KWD. Met trots keken zij terug op de groei van KWD “van 0 naar 55 fantastische medewerkers”. En op de resultaten van 23 jaar Kennis Willen Delen: de 15e Vakdag, het vakblad en inmiddels 30.000 geleverde boeken in de KWD-reeks. Per 1 januari dragen zij het stokje over aan het nieuwe Management Team, gevormd door Fred Bons, Luuk Ketel en Peter de Zwart. Peter lichtte daarbij toe: “Wij zijn met 55 collega’s samen KWD en zo blijven we de komende 20, 30, wie weet hoeveel jaren werken”. De Vakdag illustreert deze visie. Ook dit jaar is de Vakdag door KWD’ers zelf georganiseerd: voor en door vakgenoten met plezier in project- en agile management.

Plezier en inzicht

Dat plezier was ook deze dag voelbaar. Tijdens de sessies en daarbuiten ontmoetten vakgenoten elkaar en wisselden ze ervaringen uit. Zoals een bezoeker vertelde: “De Vakdag is gewoon heel leuk, en ik neem altijd weer nieuwe ideeën mee voor mijn werk.” Deelnemers gaven als belangrijkste inzichten uit de 15e Vakdag het volgende aan:

  • “We moeten niet ‘online-kantoortje spelen’ van 9 tot 5, maar met elkaar online kampvuurgesprekken voeren om ideeën uit te wisselen en nieuwe etiquette en rituelen te ontwikkelen. We moeten een nieuwe balans vinden tussen de vrijheid die we hebben geproefd dankzij thuiswerken, en de verbinding die we juist misten tijdens de lockdown. Jitske Kramer riep op om deze periode niet te benaderen met een crisisaanpak, met als doel om zo snel mogelijk terug te gaan naar het oude normaal, maar in plaats daarvan een zoektocht te ondernemen naar het nieuwe normaal.”
  • “Online samenwerken ‘hoeft niet gladjes’. Barry Peters en Petra Entius riepen op ‘durf te prutsen, blijf experimenten’. Online is het opbouwen en onderhouden van relaties én belangrijker én moeilijker dan bij ontmoetingen in persoon.”
  • Henny Portman’s bird’s eye view op het agile bos, met inmiddels 100 frameworks, heeft verschillende aanwezigen overtuigd om pragmatisch met agile om te gaan. Eén persoon gaf aan gesterkt te zijn in het idee om “… alle frameworks met een korreltje zout nemen en bij de basis blijven.”
  • De lezing van Anouk Meijer en Luuk Ketel leverde gasten een sterker bewustzijn op dat strategische en operationele managers, én projectmanagers verschillende behoeften hebben. En een deelnemer vatte samen “…dat zij heel verschillende inzichten kunnen hebben ook als ze hetzelfde zeggen.”
  • Het belang van waardebepaling is over het voetlicht gebracht door Erik van Daalen en Jos van der Heijden. Een gast formuleerde de les hieruit als volgt: “Waarde vraagt om een continu, iteratief gesprek. Ik denk dat we het gesprek onvoldoende voeren.”
  • Het open fish bowl format is een praktische manier om vorm te geven aan de eerste waarde uit het agile manifesto, “Individuen en interacties boven processen en tools”, zo lieten Mathijs Rauwenhoff en Rini van Solingen zien in de discussie over ‘agile beyond the hype’.

En een bezoeker stelde in het algemeen: ‘Zoek vooral contact met vakgenoten. Dat voorkomt oogkleppen.’

Ons nieuwe boekje: AgileBeyond

Zoals de bezoekers van de Vakdag inmiddels gewend zijn, vond ook dit jaar weer de presentatie van het nieuwste boekje AgileBeyond plaats. Gasten die in DeFabrique aanwezig waren, kregen het mee in hun goodiebag. Maar uiteraard kun je dit ook aan jouw KWD relatie vragen of op onze site aanvragen: AgileBeyond.

Als vanouds en het nieuwe normaal

Arjan Jonker keek terug op zijn laatste Vakdag als directeur van KWD: “Het is weer als vanouds. Met klanten, en met elkaar. En dat is goed.”. Peter de Zwart dankte de bezoekers en sprak de hoop uit dat wat KWD betreft de Vakdag volgend jaar ‘teruggaat naar het nieuwe normaal’.

Gemist

Kon je niet aanwezig zijn en wil je de sessies alsnog bekijken? Deze komen binnenkort online beschikbaar. Houd het KWD Bulletin in de gaten voor de aankondiging.

Graag tot volgend jaar bij de KWD Vakdag 2022!

KWD

Saskia Giebels

Saskia is een ervaren resultaatmanager die complexe projecten en programma’s tot een succes maakt. Ze zorgt voor een helder doel en een realistisch plan om dat doel te bereiken. Ze zoekt met haar teams continu naar manieren om beter, sneller en leuker te werken om zo tot de beste oplossingen te komen. Ze heeft veel ervaring met agile werken, zowel op team- als op programmaniveau. 

Meer over Saskia Giebels