Contact

De uitdagingen achter de Vakdag

Patrick van Delft is senior project- en programmamanager bij KWD. Behalve dat hij grote projecten en programma’s bij klanten uitvoert, organiseert hij ook jaarlijks de KWD Projectmanagement Vakdag. Hoe komt hij toch ieder jaar weer tot een programma waar nog ieder jaar meer bezoekers op afkomen?

Dinsdag 13 november 2018 vond de 12e editie van de KWD Projectmanagement Vakdag plaats. Een evenement dat inmiddels is uitgegroeid tot een begrip in de Nederlandse projectmanagementwereld en nog jaarlijks meer bezoekers weet te trekken én te boeien. Hoe kom je tot een programma waar zoveel mensen op af komen en dat ook nog eens zo gewaardeerd wordt?

Het thema dit jaar was ‘Back to the Future of Project Management’. Waarom dit thema?

Na afloop van elke vakdag sturen we een enquête naar alle gasten om o.a. te vragen welke onderwerpen ze het volgende jaar als thema zouden willen zien. Afgelopen jaar kregen we veel vragen over de veranderende rol van de projectmanager en het vak projectmanagement. Ook veel reacties gingen over de invloed die Agile hierop heeft en zal krijgen. Kortom, hoe ziet de projectmanagementwereld er over 10 jaar of misschien al over 4 jaar uit?

In hoeverre heeft KWD invulling gegeven aan de behoefte van de bezoekers? In veel sessies bleek immers juist dat de toekomst onvoorspelbaar is.

Helaas (of misschien wel gelukkig) is er geen simpel antwoord te geven op de vraag hoe de toekomst van projectmanagement eruit zal zien. Ik denk echter wel dat het duidelijk naar voren kwam in bijna alle sessies, dat er altijd een rol zal blijven voor “projectmanagementachtige” figuren. En of we ze dan resultaatmanagers, value managers, scrummasters, product owner of andere namen geven, dat maakt natuurlijk niet zo veel uit. Iemand moet het resultaat bewaken, moet mensen bij elkaar brengen, moet zorgen dat er waarde wordt gecreëerd voor de organisatie. Ik zie de toekomst dan ook positief in.

Agile lijkt de komende jaren volop in de belangstelling te staan. Betekent dit dat de KWD Projectmanagement Vakdag gaat veranderen in een Agile Vakdag?

Zeker niet. Agile is al een tijdje een begrip geworden en heeft veel invloed op het vak projectmanagement. Maar er zijn zo veel meer aspecten die het vak projectmanagement bijzonder maken. Op veler verzoek stond Agile dit jaar wederom prominent op de agenda, maar voor volgende jaren zijn er dus veel meer onderwerpen om uit te putten: strategie, portfoliomanagement, benefits management, projectsturing, leiderschapscompetenties, en ga zo maar door …

Nieuw dit jaar was een middagvullend onderdeel als alternatief voor de parallel sessies: de Scaled Agile Game. Hoe is dit bevallen?

We hebben hier zeer veel positieve reacties op ontvangen. De deelnemers aan de Game hebben het als zeer leerzaam ervaren om samen met collega’s van andere bedrijven actief aan de slag te gaan met een realistische casus. Veel mensen hebben al wel ervaring met 1 of 2 Agile teams, maar hoe je 4 teams samen aan 1 release laat werken was voor de meesten iets nieuws. Zeer interessant dus, zeker als je als organisatie midden in een Agile transitie zit.

De Best Practice Markt lijkt dit jaar meer bezocht te zijn dan vorig jaar. Welke onderwerpen waren het meest in trek?

Een toppertje is elk jaar natuurlijk de KWD boekenkraam, waarschijnlijk omdat deze de meeste kennis per vierkante meter bevat. Maar volgens mij zijn alle kraampjes prima bezocht. En het mooie is natuurlijk dat er met 10 verschillende onderwerpen altijd wel iets bij zit waar je zelf op dat moment mee te maken hebt. En dan is het gesprek natuurlijk snel gelegd.

Heb je zelf ook nog tijd gehad om iets op te steken van de Vakdag?

Uiteraard heb ik zelf ook weer veel opgestoken. Misschien niet zo zeer op de dag zelf, omdat je dan te druk bent met de organisatie. Maar zeker in de voorbereidingen en bijvoorbeeld in de totstandkoming van de sessies.

Wanneer start je met de voorbereidingen voor de Vakdag 2019 en kunnen onze bezoekers daar nog ideeën voor bij jou kwijt?

De voorbereidingen starten meestal direct na de vakdag. Een dag na de vakdag stuur ik namelijk al enquêtes naar alle bezoekers met ideeën, onderwerpen, verbeterpunten, etc. voor de volgende editie(s). Bezoekers hebben dus inderdaad veel invloed op de volgende editie en hun input zet mij meteen aan het denken. Dus ja, eigenlijk is het een continu proces.

Op de KWD Projectmanagement Vakdag 2018 waren meer dan 420 mensen aanwezig van in totaal zo’n 150 verschillende organisaties. De vakdag scoorde ook dit jaar weer een mooi cijfer 8,2 bij de bezoekers. Er was vooral veel positieve waardering voor de keynote van Rini van Solingen, de informele gesprekken met ‘kroegbaas’ Ton Elias, de Best Practice Markt, de gevarieerde parallelsessies en de mogelijkheid om te netwerken. Ook locatie, catering en organisatie werden weer zeer positief beoordeeld. 

Op naar de KWD Projectmanagement Vakdag 2019!

Heb je deze dag gemist maar ben je wel geïnteresseerd in één of meer van de presentaties of wil je met ons daarover verder praten, neem dan hier contact met ons op. Ons nieuwste boekje kun je hier bestellen.

De uitdagingen achter de Vakdag

Patrick van Delft is senior project- en programmamanager bij KWD. Behalve dat hij grote projecten en programma’s bij klanten uitvoert, organiseert hij ook jaarlijks de KWD Projectmanagement Vakdag. Hoe komt hij toch ieder jaar weer tot een programma waar nog ieder jaar meer bezoekers op afkomen?

Meer over De uitdagingen achter de Vakdag